Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για να τελεστεί θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, όπως έγινε γνωστό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η λιτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το Φανάρι αναφέρει: «Εφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

Οι τουρκικές αρχές δεν αιτιολογούν την απόφασή τους για τους λόγους για τους οποίους φέτος δεν επέτρεψαν το εορτασμό της Παναγίας στο ιστορικό μοναστήρι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές.

Το Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση στις τουρκικές αρχές πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Το μνημείο ανήκει στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, την άδεια ωστόσο παραχωρεί η τοπική νομαρχία της Τραπεζούντας, εν γνώσει φυσικά των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών.

Το 2020, οι τουρκικές αρχές επίσης δεν είχαν δώσει άδεια για την πρώτη θεία λειτουργία έπειτα από πέντε χρόνια έργων αναστήλωσης της μονής και εν μέσω πανδημίας, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι θα γίνει ο εορτασμός. Την χρονιά εκείνη, στην πανηγυρική λειτουργία δεν χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.