Ένας εφιάλτης που το προηγούμενό του ανάγεται στο μακρινό παρελθόν κάλυψε το νησί της Ρόδου την πέμπτη μέρα των πυρκαγιών. Το πρωί του Σαββάτου, 22 Ιουλίου, οι συνθήκες φαίνονταν ευμενείς ώστε να μπει στο χρονοντούλαπο, αλλά η μεταστροφή από το νότιο στο βόρειο κομμάτι ήταν ένα καίριο πλήγμα, με τους αρμόδιους φορείς να κινούνται προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. 

Οι αρχές έδωσαν εντολή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου. Νωρίτερα, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίηση του την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχουν 1.200 τουρίστες και κάτοικοι. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.


Η φωτιά μπήκε νωρίτερα στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

3914223
3914285
3914342
3914344
5935434
5935437

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 3.190 άτομα στα παρακάτω ξενοδοχεία:
    •    SHERATION RODOS RESORT – 250
    •    VERGINA – 400
    •    AMATHUS – 70
    •    RODOS PALACE – 1500
    •    MEDITERRANEAN – 150
    •    PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
    •    OLYMPIC PALACE – 300
    •    KRESTEN PALACE -150
    •    EDEN ROC – 70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν διατεθεί για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 άτομα), Δωδεκάνησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επιπλέον, ακούστηκε ότι πρόκειται να προστεθούν τέσσερις επιπλέον πτήσεις προκειμένου να μεταφερθούν τουρίστες εκτός νησιού.

«Ο μεγαλύτερος όγκος εγκλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η πυρκαγιά

Στην παραλιακή ζώνη του νησιού, από την παραλία Λάρδος ως την παραλία Κιοτάρι όπου έγινε νωρίς το απόγευμα η προληπτική εκκένωση η φωτιά έχει περιοριστεί σημαντικά και έχει ανοίξει η παραλιακή οδός από Κιοτάρι προς Λίνδο.

Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του Γαδουρά.
Οι δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσπάθεια τους στην προστασία της παραλιακής ζώνης και όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και στις δυο περιοχές όπου υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις.

Επισημαίνεται ότι από το μεσημέρι που η κύρια προσπάθεια ήταν ανατολικά από τα Λάερμα για να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα, λόγω των βόρειων- βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν με ένταση 7 μποφόρ και με τους στροβιλισμούς του αέρα που δημιουργήθηκαν η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο καλύπτοντας αυτή την απόσταση μέσα σε 2 ώρες.

Στο νησί βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

5935441
5935442
5935450
5935463
5935479
27466788

Τα μέσα πυρόσβεσης

Για την πυρκαγιά επιχειρούν μετά τη δύση του ηλίου που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με C-130 μεταβαίνουν στο νησί άλλες 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ.

Σημερα επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς 3 Air Tractors, 1 ελικόπτερο Mi8, 2 Erickson, 4 CL-415, 2 Chinook, 1 AB214 και ένα Super Puma συντονιστικό.  

Εκτός από τις δυνάμεις της Α Διεύθυνσης Δωδεκανήσου είχαν μεταβεί από την περασμένη εβδομάδα στο νησί 2 ομάδες ΟΠΚΕ και 2 ομάδαα ΟΕΠΤΑ.
Επίσης ενισχύεται η Διεύθυνση με αστυνομικές δυνάμεις από την Κω, μαζί με 2 μηχανές και 1 R/Τ. Το απόγευμα απογειώθηκε C130 με 8 δίκυκλα ΔΙΑΣ ενώ το βράδυ θα σταλούν άλλα 4 οχήματα με δυνάμεις ΟΠΚΕ, και άλλα 8 δίκυκλα ΔΙΑΣ.

Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, διατίθενται αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, ενώ σήμερα αναχωρεί C130 για το νησί της Ρόδου από την Αττική με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Παράλληλα αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α’ Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α. «Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια: 2xCL-415, 1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια: 2 Π/Γ (προωθητής γαιών), 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών), 2 ανατρεπόμενα, 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων), 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά), 2 πυροσβεστικά οχήματα, 14 άτομα χειριστές οχημάτων, 6 Λεωφορεία, 4 STEYER, 6 πλωτά ειδικων δυνάμεων
Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ.

____________2023-07-23__1_10_58___
____________2023-07-23__1_11_04___
____________2023-07-23__1_11_10___
____________2023-07-23__1_11_15___

«Πρόκειται για πρωτόγνωρη επιχείρηση»

«Αύριο η Περιφερειακή Ενότητα της Ρόδου είναι σε «κόκκινο συναγερμό» με δείκτη επικινδυνότητας 5. Υψηλές θερμοκρασίες, πάρα πολύ μεγάλες ριπές ανέμων, οι οποίες θα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Ρόδο. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη, ανάμεσα σε άλλα:  «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση. Απευθύνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Στις 22:00 απεστάλη μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα μήνυμα εκκένωσης των οικισμών και Γεννάδι και Κιοτάρι προς το Πλημμύρι, δηλαδή πιο δυτικά.

(…) Φαντάζομαι ότι και στα Θέρμα αλλά και στον Απόλλωνα και στο Ασκληπιείο δημιουργούνται αυτές οι θερμές μάζες οι οποίες φεύγουν με μεγάλη ταχύτητα και δημιουργούν νέα ενεργά μέτωπα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πρώτος γνώμονας και σημαντικότερος όλων ήταν η ασφάλεια των συμπολιτών οι οποίοι βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. (…) Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μεταφέρονται άνθρωποι και από θαλάσσης, όπου υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη τα όποια έχουν κάνει μεταφορές, πάνω από 2.000 κόσμο. Υπάρχουν λεωφορεία τα οποία έχει μισθώσει η Περιφερειακή Ενότητα της Ρόδου, ο ομώνυμος Δήμος.

(…) Δύο C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας μεταφέρουν ομάδες μας, κομάντος, πεζοπόρα τμήματα, τα οποία σπεύδουν στο νησί. Επίσης οκτώ μηχανές ΔΙΑΣ είναι και αυτές μέσα σε αυτό το στάδιο σε C-130 μαζί με δύο τζιπ, με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος τα οποία θα συνδράμουν. Και αύριο ακτοπλοϊκώς θα μεταβούν δέκα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα μαζί με ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. (…) Αύριο η Περιφερειακή Ενότητα της Ρόδου είναι σε «κόκκινο συναγερμό» με δείκτη επικινδυνότητας 5. Υψηλές θερμοκρασίες, πάρα πολύ μεγάλες ριπές ανέμων, οι οποίες θα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. (…) Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας πρέπει οι συμπολίτες μας, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να είναι σε συναγερμό ούτως ώστε εάν λάβουν κάποιο μήνυμα να είναι έτοιμοι να πάνε σε κάποιο ασφαλές μέρος».









 Υφυπ. Ναυτιλίας: «Η πυρκαγιά πέρασε και καίγεται το νησάκι πάνω στη λίμνη»

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνεμοι δυναμώνουν, αλλάζουν. Τώρα πήραμε ενημέρωση. Ανάλογα με τους ανέμους, η φωτιά κινείται σε δύο κατευθύνσεις», επισήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ, με το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο να μαίνεται. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε:

«Έχουμε δύο μέτωπα πάρα πολύ ισχυρά (…) Φανταστείτε 9 χιλιόμετρα πάνω σε κορυφογραμμή. (…) Το πρόβλημα είναι ότι οι άνεμοι δυναμώνουν, αλλάζουν. Τώρα πήραμε ενημέρωση. Ανάλογα με τους ανέμους, η φωτιά κινείται σε δύο κατευθύνσεις (…) Tο νησάκι μέσα στην καρδιά της λίμνης καίγεται. Η φωτιά πέρασε πάνω από το νησί αυτό, από τη λίμνη – καίγεται το νησάκι που είναι πάνω στη λίμνη (…) Έχουμε ένα συντονισμό με την Περιφέρεια να δημιουργήσουν μεγάλες ζώνες.

(…) Εμείς ακολουθήσαμε και μεταφέραμε σε ασφαλή μέρη με τα σκάφη του Λιμενικού και με νερό. Ήρθαν άμεσα οι Ροδίτες και μας στήριξαν την προσπάθεια αυτή – αμέσως με το που δόθηκε εντολή. Έχω την εικόνα του πάνω από 1.500 άτομα. (…) Έχουμε ετοιμάσει χορούς πολλούς στη Ρόδο σε συνεργασία με τους ξενοδόχους, την Πολιτική Προστασία, τα σχολεία της Ρόδου, τα κολλέγια της Ρόδου. Μας έχουν ανοίξει αίθουσές τους και τις έχουν ετοιμάσει για υποδοχή. Έχουμε και τα πλοία για φιλοξενία».

Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι επισκέπτες της Ρόδου και κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού

Χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και με ασφάλεια απομακρύνονται οι επισκέπτες της Ρόδου, από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, όπως επισημαίνει ανάρτηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρεται: «Οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία στο νησί». Παράλληλα, σε δεύτερη ανάρτηση το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει: « Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών τουριστικών υποδομών της Ρόδου».

Πυροσβεστική για τη φωτιά στη Ρόδο: Έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης 2.000 άτομα - Διατίθεται πλοίο για τη φιλοξενία των πολιτών

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».

Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού ο Μ. Βαρβιτσιώτης - Περισσότερα από 1.000 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Κιοτάρι

Στο κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος που συντονίζει τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ατόμων από περιοχές της Ρόδου όπου μαίνεται πυρκαγιά, βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Έως νωρίς το απόγευμα είχαν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 1.000 άτομα από το Κιοτάρι οι οποίοι μεταφέρονται στον Κάλαθο. Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων έγινε και από την περιοχή Λάρδο. Στην επιχείρηση του λιμενικού σώματος συμμετείχαν τέσσερα πλωτά του λιμενικού ένα ναυαγοσωστικό περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη πλοίο του πολεμικού ναυτικού και ελικόπτερο του λιμενικού σώματος.

Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ για την εκκένωση ξένων πολιτών

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.









«Η Ρόδος δέχεται επίθεση» - Έρευνες για γκαζάκια

Οι φήμες για άτομα με γκαζάκια, στον Προφήτη Ηλία, κίνησαν την προανακριτική διαδικασία και η τελευταία πληροφορία θέλει μία προσαγωγή, για άνθρωπο που ερευνάται η συμμετοχή του στην υπόθεση. Σύμφωνα με εθελοντή, «η Ρόδος είναι σαν να δέχεται επίθεση» από άτομα που επιδιώκουν τον εμπρησμό.

Κάτοικοι στη Ρόδο τονίζουν ότι από τη στιγμή που δεν πρόλαβαν τη φωτιά σε αρχικό σημείο, το Σάββατο, το «νησί θα καεί όλο, από την αριστερή ως τη δεξιά πλευρά» και πως «η φωτιά πια θα σβήσει στη θάλασσα».

Η δυσοίωνη πρόβλεψη της Πυροσβεστικής

Εφιαλτική είναι η πληροφόρηση που έρχεται από τους κόλπους της Πυροσβεστικής, αφού τονίστηκε ότι η Ρόδος θα είναι έρμαιο της φωτιάς τις προσεχείς τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αλλά και τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις, αναμένονται πολύ δύσκολα καιρικά φαινόμενα, με υψηλή θερμοκρασία, θερμές ριπές αέρα και ανέμους δυτικούς βορειοδυτικούς, που θα πνέουν έως και 7 Μποφόρ. Επιπλέον, το ορεινό μέρος του νησιού καίγεται δίχως σταματημό, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι αμέτρητες.

Από την Πυροσβεστική αναφέρεται ότι τη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς διέκρινε η ψυχραιμία, τονίζεται ότι υπήρξε άμεση συνεργασία, ενώ λέγεται ότι αφού η πυρκαγιά σβηστεί, οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Κόκκινος συναγερμός με την πρόγνωση του καιρού

Η μετατροπή των ανέμων σε δυτικούς βορειοδυτικούς και η αύξηση της έντασής τους, που θα φτάσει ακόμα και τα 7 Μποφόρ, αισθητά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως τόνισε στο Open ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νησί της Ρόδου.

Οι άνεμοι τώρα πνέουν στα 5 Μποφόρ στο νησί και αυτή η ένταση καθιστά δύσκολη τη γαργαντουική επιχείρηση στην οποία έχουν επιστρατευτεί η Πυροσβεστική, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ελικόπτερα, αεροσκάφη, ως εκ τούτου αντιλαμβάνεται κάποιος τι θα σημάνει η άνοδος της θερμοκρασίας και των ανέμων στο νησί από την ανατολή του ηλίου.

Ο κ. Μαρουσάκης τόνισε, μάλιστα, ότι μια ανάσα θα ληφθεί Δευτέρα και Τρίτη με μικρή πτώση σε θερμοκρασία και ένταση των ανέμων, ωστόσο στοιχειοθέτησε την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, ως μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη μέρα, αφού θερμή μάζα θα επισκεφτεί την Ελλάδα και οι αέρηδες θα παραμείνουν δυνατοί, ως εκ τούτου ο κίνδυνος θα είναι ακόμα υψηλότερος. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συνθήκες της Τετάρτης θα είναι παρόμοιες με εκείνες στο Μάτι, το 2018.