Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Ρόδο, στην Κέρκυρα και στην Κάρυστο.

Φωτιά στη Ρόδο: Πολλές αναζωπυρώσεις στην ανατολική πλευρά του νησιού

Αντιμέτωπες με πολλές αναζωπυρώσεις της φωτιάς, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Ρόδου, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εικόνα είναι βελτιωμένη στο χωριό Μάσσαρη.

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως 7 – 8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Μιλώντας στο OPEN, ο πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η σοβαρότερη φωτιά, «χωρίς να υποτιμάται καμία άλλη», είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο. Όπως δήλωσε, οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν ανεξέλεγκτα μέτωπα και επικίνδυνες καταστάσεις για τους κατοίκους, γι’ αυτό και αποστέλλονται συνεχώς μηνύματα 112.

Ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες στη Ρόδο ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.












Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης στην Κάρυστο

Αντιμέτωπες με ένα νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης της φωτιάς στην Κάρυστο βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας και συγκεκριμένα στον οικισμό Πλατανιστό προς το Παλοχώρι.

Στη «μάχη» με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού». Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

Οι κάτοικοι της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου έλαβαν μήνυμα από το 112 νωρίτερα να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.







Κέρκυρα: Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις 

Η φωτιά στην Κέρκυρα δεν λέει να σβήσει με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και οι πυροσβέστες να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Στην Κέρκυρα, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις από τη φωτιά είναι στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.


Μέχρι τη δύση του ήλιου τεράστια ήταν η βοήθεια από τα εναέρια μέσα προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Μέχρι το μεσημέρι μια πρώτη εκτίμηση της πυροσβεστικής αναφορικά με την καμένη γη ήταν 25.000 στρέμματα.


Φωτιά κοντά σε σπίτια στη Θήβα - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) στην Αγία Τριάδα της Θήβας.

Η φωτιά ήταν πολύ κοντά σε σπίτια με τους πυροσβέστες να δίνουν «μάχη» για να την περιορίσουν.

Στο σημείο έσπευσαν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και τρία αεροσκάφη.