Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Μια σπουδαία Ελληνίδα με πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία των παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην επίσημη σελίδα «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» βγήκε η επίσημη ανακοίνωση. 



Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα»

Marianna_Vardinogianni_photo11
Marianna_Vardinogianni_photo10
Marianna_Vardinogianni_photo9
Marianna_Vardinogianni_photo8
Marianna_Vardinogianni_photo7
Marianna_Vardinogianni_photo6
Marianna_Vardinogianni_photo5
Marianna_Vardinogianni_photo4
Marianna_Vardinogianni_photo3
Marianna_Vardinogianni_photo2
Marianna_Vardinogianni_photo1
Marianna_Vardinogianni_photo

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούταν επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.

Marianna_Vardinogianni_photo17
Marianna_Vardinogianni_photo16
Marianna_Vardinogianni_photo15
Marianna_Vardinogianni_photo14
Marianna_Vardinogianni_photo13
Marianna_Vardinogianni_photo12


Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Marianna_Vardinogianni_photo27
Marianna_Vardinogianni_photo26
Marianna_Vardinogianni_photo25
Marianna_Vardinogianni_photo24
Marianna_Vardinogianni_photo23
Marianna_Vardinogianni_photo22
Marianna_Vardinogianni_photo21
Marianna_Vardinogianni_photo20
Marianna_Vardinogianni_photo19
Marianna_Vardinogianni_photo18


Είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής.

Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο  Νέλσον Μαντέλα.