Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε ο πύρινος εφιάλτης στον οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς νεκροί είναι οι δύο πιλότοι μετά τη συντριβή Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο, επιχειρώντας για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει.

Βίντεο – ντοκουμέντο, που κόβει την ανάσα, καταγράφει όλη την πορεία του αεροσκάφους από την στιγμή που πραγματοποιεί τη ρίψη νερού μέχρι την στιγμή της ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται αμέσως μετά τη συντριβή.

Το Canadair CL-215 με κωδικό κλήσης «Silver 1», επιχειρεί ρίψη νερού σε χαμηλό ύψος σε δύσβατη ορεινή περιοχή στην Κάρυστο. Οι δύο πιλότοι κατεβαίνουν χαμηλά και απελευθερώνουν τόνους νερού πάνω από την εστία της πυρκαγιάς.

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και το αεροσκάφος παίρνει ύψος, όμως το δεξί πτερύγιο βρίσκει σε συστάδα δέντρων με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ο πλωτήρας. Το αεροσκάφος παίρνει απότομη κλίση δεξιά, με τους χείριστες να κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να το κρατήσουν.

Το αεροσκάφος συνεχίζει τη δεξιά του πορεία και πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Το Canadair συντρίβεται στο έδαφος.

Δείτε το βίντεο:

Η μάχη των πιλότων με τις φλόγες

Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάγκασε τους δύο πιλότους να εκτελέσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη προσέγγιση στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν από την στιγμή που απελευθερωθεί το νερό από το αεροσκάφος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Η αποκόλληση του πλωτήρα στα Canadair μπορεί να προκαλέσει την πτώση του αεροσκάφους, τονίζουν οι ειδικοί, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και πρόβλημα στο πηδάλιο του αεροσκάφους.

Η ανακοίνωση της Αεροπορίας 

Στην ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών, και του συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».



O Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης



O Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε: «Η απώλεια της ζωής των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».