Οκτώ πύρινα μέτωπα ανά 60 λεπτά! Με αυτό τον εξωφρενικό ρυθμό εκδηλώθηκαν την Κυριακή, μέσα σε μόλις οκτώ ώρες, οι 64 δασικές πυρκαγιές, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Συνθήκες που μόνο εύκολο δεν έκαναν το έργο των δυνάμεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει: «Είναι η 12η ημέρα που υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 50 νέες εστίες ημερησίως κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 600 εστίες».

Αναφερόμενος στη Ρόδο και τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «19.000 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, εκ των οποίων τα 16.000 με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων και επισκεπτών και υπήρξε άμεσα μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και ιατρικής παρακολούθησης». Σημειώνεται, επίσης, ότι από την Κυριακή έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας είχαν αναχωρήσει με αεροσκάφη 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ έχουν διατεθεί χιλιάδες ράντζα και 500 υπνόσακοι.

Στο μεταξύ, τόνισε πως συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Μάνδρα, Μέγαρα, Σαρωνίδα και Λουτράκι. Συνολικά, ζημιές έχουν διαπιστωθεί σε 197 κτίρια, ενώ με κόκκινη σήμανση έχουν εντοπιστεί 50 σπίτια και δύο επιχειρήσεις. Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βρίσκονται στο πλευρό όσων έχασαν την περιουσία τους και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους συμπολίτες μας με έκτακτα μέτρα».

Αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών, τόνισε ότι αν αποδειχθούν εμπρηστικές ενέργειες, οι δράστες θα τιμωρηθούν με τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2021 που πρότεινε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, εκτεταμένες έρευνες πραγματοποιούν αστυνομικοί σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, περιουσίες και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προήλθαν από ανθρώπινο χέρι.

Ειδικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τους ανθρώπους που προκάλεσαν τις πυρκαγιές, λαμβάνοντας καταθέσεις από κατοίκους των ευρύτερων περιοχών, ενώ αναζητούν και οπτικό υλικό από κάμερες, που ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν στις περαιτέρω έρευνες.

Σημαντική βοήθεια αναμένεται να δώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς θα παραδώσουν στις Αρχές τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν στα σημεία εκκίνησης των πυρκαγιών. Μέσω αυτής της λίστας οι αστυνομικοί ευελπιστούν ότι θα φτάσουν στις ταυτότητες των δραστών.


Στη φυλακή ο Μεσσήνιος Νέρωνας

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 30χρονος άνδρας που ομολόγησε πως προκάλεσε τρεις δασικές πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα στη Μεσσηνία, μόνο και μόνο για να βλέπει τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής να πετούν.

Ο νεαρός οδηγήθηκε χθες το πρωί ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, όπου και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στις απανωτές εμπρηστικές επιθέσεις. Ανέφερε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πως δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να καταστρέψει το δάσος ούτε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συνανθρώπων του. Το μόνο που ήθελε ήταν να δει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής να πετούν.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή