Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στο «νησί των ιπποτών» για 9η ημέρα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική φωτιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν τρία (3) μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά, καθώς και Γεννάδι, προς ασφαλή κατεύθυνση. 

Τα μέτωπα

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες και ομάδες εθελοντών έδιναν τη μάχη στις παραπάνω περιοχές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.




Εναέρια μέσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (26/07) άρχισαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Τα κύρια πύρινα μέτωπα βρίσκονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.