Αποφασισμένος να αλλάξει άρδην την ατμόσφαιρα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των υγειονομικών της χώρας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δύο πρώτες συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ολοκληρώθηκαν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι συνδικαλιστές υγειονομικοί έφυγαν από τις εν λόγω συναντήσεις με τη βεβαιότητα ότι τόσο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αντιμετωπίζουν με «ανοιχτό» και θετικό τρόπο έναν ικανό αριθμό από τα πιο σοβαρά αιτήματα, τα οποία θέτει αυτό το χρονικό διάστημα η ΠΟΕΔΗΝ. Θετικές αναμονές διατηρούν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ και από την επικείμενη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Αδωνι Γεωργιάδη, ιδιαίτερα για το αίτημα περί παράτασης της θητείας των περίπου 3.000 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι απασχολούνται στο ΕΣΥ όλης της χώρας.

Την αρχή έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στη μετατροπή του νομικού καθεστώτος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Εξήγησε επίσης ότι η βασική του προτεραιότητα είναι η πολύπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Έχει ήδη εγκριθεί το κονδύλι

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πετραλιάς τόνισε στην ΠΟΕΔΗΝ ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση της θητείας των περίπου 20.000 επικουρικών υγειονομικών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.ά., και για το 2024. Για τον σκοπό αυτόν, ανέφερε ο κ. Πετραλιάς, έχει ήδη εγκριθεί το κονδύλι, το οποίο θα εγγραφεί κανονικά στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, προκειμένου να καλύψει τη μισθοδοσία των 20.000 επικουρικών υγειονομικών για το 2024. Εκείνο που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ήταν το γεγονός ότι ο κ. Πετραλιάς «υποδέχθηκε» με πολύ θετικό τρόπο τη γνωστή θέση της ΠΟΕΔΗΝ σύμφωνα με την οποία η παράδοση των υποστηρικτικών του ΕΣΥ υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους και στα ιδιωτικά συνεργεία τους κοστίζει οικονομικά πολύ περισσότερο στο Δημόσιο σε σχέση με την επιλογή για πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού για την καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη, τον ιματισμό κ.λπ. των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο κ. Πετραλιάς διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ότι το δημοσιονομικό κόστος των ιδιωτικών συνεργείων στο ΕΣΥ ενδιαφέρει την κυβέρνηση και άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί όλη η σχετική πολιτική, εάν η κυβέρνηση διαπιστώσει, πράγματι, ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει δίκιο στους υπολογισμούς του σχετικού οικονομικού κόστους για αυτές τις υπηρεσίες.

20.000 επικουρικοί υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων θα δουν τη θητεία τους στο ΕΣΥ να παρατείνεται


Ο κ. Πετραλιάς υποσχέθηκε στην ΠΟΕΔΗΝ την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο ύψος του 5% επί του ΑΕΠ. Εκανε χαρακτηριστικά λόγο για «ετήσια αύξηση τα επόμενα χρόνια», αλλά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «χωρίς να δεσμεύεται ότι θα φτάσουμε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή στο 7,5% επί του ΑΕΠ».

Επίσης, ο κ. Πετραλιάς άφησε να διαφανεί ότι ο ίδιος συμφωνεί στην απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους διευθυντές και τους υποδιευθυντές της νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Προβλήματα που ταλάνιζαν επί χρόνια τον κλάδο τέθηκαν επί τάπητος και επικρατεί η αισιοδοξία ότι σύντομα θα βρεθούν λύσεις


Πανεπιστημιακοί

Σε αυτό το κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται ήδη στις σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τους υγειονομικούς, δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με τις καλύτερες των εντυπώσεων για τον κ. Χρυσοχοΐδη έχουν μείνει οι πρόεδροι όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας, οι οποίοι είχαν επίσης την πρώτη συνάντησή τους με τον νέο υπουργό Υγείας. Οι πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών δηλώνουν, μάλιστα, ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε να ενημερωθεί κατά το δυνατόν αναλυτικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, ενώ η συνάντηση των δύο μερών διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, καθώς και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και σε στενή συνεργασία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/7