Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

«Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο πρέπει να βγαίνουν γύρω στα 250 περιπολικά του στρατού, άλλα τόσα της Ελληνικής Αστυνομίας, γύρω στα 150 του Πυροσβεστικού Σώματος και ακόμα όλοι από τις περιφέρειες, τους δήμους, είναι όλοι μέσα στους δασικούς ιστούς. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά κλιμάκια και δικά μας και της ΕΥΠ και της Αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες που ελέγχουν τα πάντα αυτή τη στιγμή», είπε αρχικά σχετικά με τις περιπολίες.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι κάποιες από τις πυρκαγιές είναι εμπρησμοί, απάντησε: «Μας προβληματίζουν όλες αυτές οι καταγγελίες που έρχονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, τις ελέγχουμε και τις αξιολογούμε όλες. Ήδη κλιμάκιά μας κάνουν ελέγχους σε "υπόπτους" συμπολίτες μας, τους οποίους τους καταγγέλλουν ότι ήταν εκεί ή ότι περάσανε και αφήσανε πράγματα.

Όλα τα αξιολογούμε, έχουν γίνει κάποιες προσαγωγές, αλλά πραγματικά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των πυρκαγιών είναι εμπρησμός, αλλά εξετάζουμε αν είναι εμπρησμός από αμέλεια ή δόλο ή από οτιδήποτε άλλο, γιατί έχουμε και τους τρελούς. Γιατί οι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα που τους αρέσει να βάζουν φωτιές είναι στο πικ της δραστηριότητάς τους. Μπορεί να βάλουν φωτιά σε ένα δάσος και να κάτσουν στο απέναντι βουνό και να παρακολουθούν τις ενέργειες των πυροσβεστών. Επίσης, πάρα πολλοί συμπολίτες μας βάζανε τη φωτιά και μετά τρέχανε οι ίδιοι και βοηθούσανε τους πυροσβέστες να τη σβήσουν».

Με αφορμή το ζευγάρι που έκανε κάμπινγκ στη Βάλια Κάλντα και άναψε φωτιά για μπάρμπεκιου, είπε: «Είναι απίστευτο. Φανταστείτε τώρα σε έναν εθνικό δρυμό ενός πυκνού δάσους να μπει μια πυρκαγιά και να φυσάει ένας αέρας 8 Μποφόρ και να τα σαρώσει όλα».