Εκτός ελέγχου κινούνται για τη φετινή περίοδο οι τιμές ενοικίασης των φοιτητικών κατοικιών σε όλη τη χώρα, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πόλεις οι αυξήσεις ανέρχονται έως και στο 30% έναντι της περσινής περιόδου, ενώ για την ενοικίαση ενός στούντιο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δίνουν ένα μηναίο μίσθωμα έως και 550 ευρώ στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας η μέση αύξηση των ενοικίων ανέρχεται στο 10% σε σχέση με πέρυσι και η μέση τιμή ενοικίου μιας φοιτητικής κατοικίας αγγίζει τα 9,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (€/τ.μ). Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές. Ειδικότερα, στην Αθήνα οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές εντοπίζονται σε Κολωνάκι, Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών, στην Κυψέλη, καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Πολλοί μαζί

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση ώστε να περιορίσουν τα έξοδα. Στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Περιοχές της Αττικής που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με 2 υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή φτάνει φέτος τα 9,5€/τ.μ., αύξηση +20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή Ζωγράφου η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τους αγγίζει το 13% και 16% αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2€/τ.μ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία-Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6€/τ.μ. Η περιοχή με τα υψηλότερα ενοίκια παραμένει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7€/τ.μ. Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα υψηλότερα ενοίκια υπάρχουν σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, ενώ καταγράφεται αύξηση κατά 28% και 20% σε Ρίο και Πάτρα αντίστοιχα. Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας είναι η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.