Η αδήριτη ανάγκη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και τάχιστα στην πολυεπίπεδη πρόκληση, που θέτουν σε κράτος και πολίτες τα πολλά, ταυτόχρονα και επικίνδυνα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια, δεν αποπροσανατολίζει το Μέγαρο Μαξίμου από τις κεντρικές στοχεύσεις του, όπως αυτές εν πολλοίς κατεγράφησαν κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα τα πρώτα δείγματα γραφής της δεύτερης στη σειρά κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτιμώνται εντός και εκτός χώρας ως ενθαρρυντικά και ευρισκόμενα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους προκαθορισμένους στόχους, βάσει του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού που... έρχεται από την προηγούμενη τετραετία.

Σήμα στις αγορές

Δεν ήταν εξάλλου καθόλου τυχαία η προαναγγελία, μόλις ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τον back to back εκλογικό θρί- αμβό του στις 25 Ιουνίου, μέσω εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στο Bloomberg, ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα και σε κάθε περίπτωση εντός του τρέχοντος έτους τα δάνεια που ανάγονται στην πρώτη μνημονιακή περίοδο. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει την εν λόγω δέσμευση του πρωθυπουργού ένα ισχυρό σήμα προς τις διεθνείς αγορές ότι η Αθήνα εγκαταλείπει οριστικά το επώδυνο για όλους μνημονιακό παρελθόν της, αλλά και ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμφορείται από την αταλάντευτη βούληση να βαδίσει ταυτοχρόνως στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημοσιονομικής συνέπειας χωρίς επικίνδυνες παρεκκλίσεις ή ταλαντεύσεις. Έτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει πως έχει απομείνει ακόμη ένα, πλην όμως καθοριστικό, βήμα προκειμένου η ελληνική οικονομία να τρέξει ανεμπόδιστα πλέον στη... λεωφόρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς κανονικότητας.

Εθνικός στόχος

Η υπόσχεση Μητσοτάκη ότι η χώρα προτίθεται να... αποτινάξει νωρίτερα του προγραμματισμένου τα μνημονιακά κατάλοιπα, που τη βαραίνουν ακόμη, είναι σαφές ότι αποπνέει αυτοπεποίθηση, ενώ στοχεύει και στη διασφάλιση του μείζονος στόχου, όπως αυτός έχει περιγραφεί ευκρινώς από τον πρωθυπουργό και στη δήλωση που συνόδευε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Μαΐου: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, κατά πληροφορίες, έχει τη βεβαιότητα ότι τα χαρμόσυνα μαντάτα θα έρθουν πολύ νωρίτερα από το τέλος του έτους, που είναι το απώτερο χρονικό περιθώριο που έχει θέσει σε πλείστες όσες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εν προκειμένω στις αρχές του φθινοπώρου.

Όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», από τις αρχές Ιουλίου κιόλας, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά, πλην όμως διακριτικά, τις κινήσεις των πιστοληπτικών οίκων αξιολόγησης αμέσως μετά το πέρας της μακρόσυρτης εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, ενώ έχει βάλει στο μικροσκόπιό της συγκεκριμένες ημερομηνίες-ορόσημα, που συμπίπτουν με τη δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων των συγκεκριμένων οίκων, που μπορεί να σημάνουν αυτομάτως την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Οίκοι όπως η Scope Ratings αλλά και η DBRS Morningstar σε report τους, που έχουν εκδώσει μετά τις 25 Ιουνίου, αναφέρονται με θετικά σχόλια για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνουν πως η ηχηρή εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που επανέφερε στη χώρα την καθοριστική συνθήκη της πολιτικής σταθερότητας, αποτελεί σοβαρό εχέγγυο πως η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθεί να πορεύεται στον δρόμο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των αναγκαίων διαρθρωτικών τομών και ότι θα εξακολουθεί να αποζητά τη ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να «φλερτάρει» με τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Επόμενο ορόσημο η 8η Σεπτεμβρίου

Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου, που είναι εύλογο να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με σημαντικούς παράγοντες στις διεθνείς αγορές, έχει κατά πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» κυκλώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, σε μία από τις οποίες αναμένεται να «ξεκλειδώσει» ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας:

1. Πρώτη εξ αυτών, όχι όμως και η καθοριστική, είναι η 4η Αυγούστου, εκεί όπου ο οίκος Scope Ratings αναμένεται να εκδώσει τη θετική για την ελληνική οικονομία αξιολόγησή του, αναβαθμίζοντας εκτός απροόπτου το ελληνικό αξιόχρεο. Ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν είναι επισήμως εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -κάτι που πάντως αναμένεται να γίνει εντός του προσεχούς Οκτωβρίου-, ως εκ τούτου η θετική άποψή του δεν μπορεί να προσμετρηθεί στη διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

2. Δεν συμβαίνει το ίδιο πάντως και με το επόμενο σημαντικό, όπως όλα δείχνουν, χρονικό ορόσημο της 8ης Σεπτεμβρίου. Ανήμερα της ανόδου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ένα 24ωρο πριν εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία, που αποκαλύπτει τον Οδικό Χάρτη της κυβέρνησης για τη νέα οικονομική και όχι μόνο σεζόν, ο οίκος DBRS Morningstar θα δημοσιοποιήσει τη δική του αξιολόγηση.

Μολονότι τίποτε δεν μπορεί προσώρας τουλάχιστον να προδικάσει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αξιολόγησης, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με το χαρμόσυνο μαντάτο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, προσδίδοντας σε κάθε περίπτωση επιπρόσθετη βαρύτητα στις πολυαναμενόμενες εξαγγελίες του.

3. Μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου ακόμη ένας οίκος, η Moody's αυτή τη φορά, προγραμματίζει τη δική του αξιολόγηση, ωστόσο ακόμη και σε περίπτωση αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, αυτό δεν θα σημάνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς ο συγκεκριμένος οίκος έχει χαμηλότερα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον δεν έχει επιτευχθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές Σεπτεμβρίου, η S&Ps και η Fitch Ratings, που ακολουθούν στις 20 Οκτωβρίου και στην 1η Δεκεμβρίου αντιστοίχως, αναμένεται να... τελειώσουν τη δουλειά, σε ό,τι αφορά τον πολυπόθητο εθνικό στόχο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»