Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για τα αίτια και τις συνθήκες καταστροφής της αποθήκης πυρομαχικών που ανήκε στην 111η Πτέρυγα Μάχης, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο.

Το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, καθώς από τις εκρήξεις μετά τη φωτιά της 27ης Ιουλίου στη Νέα Αγχίαλο, πολλοί κάτοικοι της περιοχής τρομοκρατήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν υλικές ζημιές τόσο σε περιουσίες των κατοίκων όσο και μικρές απώλειες στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, η συνέχιση των διευρυμένων επιθεωρήσεων ασφαλείας και πυρασφαλείας θα γίνει υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη βελτίωση και επαύξηση των υφιστάμενων μέτρων, όπου και εφόσον απαιτηθεί.

Το έργο θα εκτελεστεί από τις Γενικές Επιθεωρήσεις των Γενικών Επιτελείων, μέσω συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών κατά κλάδο, οι οποίες θα υποβάλλουν συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον κάθε επιθεωρούμενο χώρο στο ΓΕΕΘΑ. Τα αποτελέσματα θα υποβληθούν ιεραρχικά στο ΓΕΕΘΑ.


Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η εν λόγω αποθήκη που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά φυλασσόταν όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω.

Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως).

Μάλιστα, τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, πρέπει να γίνει ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού, προκειμένου ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος, εφόσον δεν γίνει εκκένωση.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.

Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας στο εν λόγω στρατόπεδο και στα υπόλοιπα είναι επαρκή και λειτουργικά – κάτι στο οποίο λογοδοτεί και η περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις – υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα.


Ποιες δράσεις δεν έγιναν

Σε γενικές γραμμές, οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο, όχι μόνο τώρα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ενώ σε πολλά σημεία της επικράτειας υπάρχουν πυρομαχικά.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη Ρόδο, ο διοικητής έδωσε εντολή εκκένωσης του στρατιωτικού προσωπικού καθώς και εκκένωσης της Επιλαρχίας από τα άρματα μάχης, αλλά και εντολή να εκκενωθούν οι αποθήκες πυρομαχικών.

Μάλιστα, λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων, αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε στη Νέα Αγχίαλο και έτσι δίπλα στα υπερσύγχρονα και δαπανηρά F-16 είχαμε πολύωρες εκρήξεις πυρομαχικών, άγνωστης ακόμα σύνθεσης, σημασίας και κόστους.