Προειδοποίησε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και τις πυρκαγιές ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ενώ άφησε αιχμές για τις μετεωρολογικές προβλέψεις του Bloomberg, που μιλούσαν για καύσωνα μετά τον 15αύγουστο, σημειώνοντας ότι  «δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να μας επιτρέπει να δούμε κάτι τέτοιο άμεσα».

Ειδικότερα, «έχουμε ξεπεράσει κατά 35% τον ετήσιο μέσο όρο καμένων εκτάσεων και έχουμε δυστυχώς έναν μήνα μπροστά μας, ο οποίος είναι δύσκολος μήνας για τις πυρκαγιές», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλογίζει «ανεπίτρεπτη παρερμηνεία» στο πρακτορείο Blοomberg, αναφερόμενος σε προγνώσεις μετεωρολόγων για νέα ρεκόρ στη Μεσόγειο από το δεύτερο μισό του Αυγούστου.

 «Δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να μας επιτρέπει να δούμε κάτι τέτοιο άμεσα. Δεν μπορούμε να το δούμε τόσο νωρίς. Επομένως θα έλεγα ότι υπάρχει μια παρερμηνεία και θα έπρεπε το πρακτορείο να είναι πιο προσεκτικό στις διατυπώσεις, ειδικά όταν απευθύνεται σε ανθρώπους σε όλη τη Μεσόγειο που βίωσαν έναν πολύ μεγάλο καύσωνα μέσα στον Ιούλιο. Και δεν είναι ωραίο πραγματικά να διαβάζουμε κάτι το οποίο δεν έχει επιστημονική στήριξη», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγώντας ότι «υψηλότερες τιμές από τις κανονικές δεν σημαίνει δεκαπενθήμερο καύσωνα».

Ωστόσο, ο κ. Λαγουβάρδος επιβεβαίωσε ότι «έχουμε ξεπεράσει κατά 35% τον ετήσιο μέσο όρο καμένων εκτάσεων και έχουμε δυστυχώς έναν μήνα μπροστά μας, ο οποίος είναι δύσκολος μήνας για τις πυρκαγιές».

Ερωτηθείς για την αποτίμηση του Meteo για τις επτά μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές, ο Κώστας Λαγουβάρδος περιέγραψε: Από το κίτρινο ή το πορτοκαλί, όλη η Ελλάδα βρέθηκε στο κόκκινο μετά τον καύσωνα. Παντού ήταν όλα ξερά και παραμένουν ξερά.

Μάλιστα αποτυπώνεται η ευκολία ανάφλεξης από τα ξερά χόρτα και η ταχύτητα εξάπλωσης λόγω άλλων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο άνεμος. Κι όταν η κατάσταση αποτυπώνεται με πραγματικά δεδομένα, η επαγρύπνηση αυξάνεται, είπε, κλείνοντας ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Πηγή: ΕΡΤ