Μισό εκατομμύριο στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 15 έως και 31 Ιουλίου εκδηλώθηκαν στη χώρα μας επτά μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) που κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές, από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, κατά 30% περισσότερα των συνολικών εκτάσεων που κατά μέσον όρο καίγονται στη χώρα μας κάθε χρόνο.

Ο παρατεταμένος καύσωνας, που είχε ένταση, έκταση και διάρκεια, ήταν -όπως φαίνεται- ο κυριότερος «εμπρηστής», καθώς -σύμφωνα με το meteo.gr- καταγράφηκε κατά τη διάρκειά του σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας (ευκολία ανάφλεξης) και της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών σχεδόν στο σύνολο της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Μήνυση στη Ρόδο

Πάντως, οι πυρόπληκτοι κάτοικοι και επιχειρηματίες αλλά και οι δημοτικοί άρχοντες δεν μένουν στην «κλιματική αλλαγή» και αναζητούν συγκεκριμένες ευθύνες. Με μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που υπεβλήθη μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και επισημαίνει καταγγελίες και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, συμπεραίνοντας ότι «προκύπτουν ενδείξεις ότι τελέστηκαν τα αδικήματα του εμπρησμού δάσους, του κοινού εμπρησμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο».

Στη Ρόδο, η καταστροφή είναι πράγματι βιβλική. Στα 135.000 στρέμματα υπολογίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών το «καθαρό» δάσος που κάηκε στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, «έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα ερημοποίησης και η μεγάλη αγωνία είναι να μην προελάσει αυτή η ερημοποίηση στα βόρεια - αν και πιστεύω ότι το δάσος έχει τη δυνατότητα από μόνο του να αναγεννηθεί, βέβαια με τη βοήθεια τη δικιά μας, όπου χρειάζεται». Διευκρίνισε ότι στη Ρόδο δεν είχαμε τις λεγόμενες «megafires», όπως αυτές στην Εύβοια και την Αττική, όμως τόνισε πως «η κλιματική κρίση στην Ελλάδα είναι παρούσα, υπάρχει μία απορρύθμιση των φυσικών φαινομένων και τη βιώνουμε τώρα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»