Λαγοκέφαλους και λεοντόψαρα βλέπουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί ψαράδες, καθώς αυτά τα δύο είδη ψαριών φαίνεται να έχουν… μετακομίσει στις ελληνικές θάλασσες.

Για τις νέες θαλάσσιες αυξήσεις στα είδη ψαριών στα νερά της Μεσογείου μίλησε στο MEGA o θαλάσσιος γεωλόγος Στέλιος Κατσανεβάκης. Αρχικά ο καθηγητής είπε ότι οι θάλασσες δεν έχουν γίνει πιο επικίνδυνες σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

«Υπάρχουν κάποια είδη όπως είναι ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που έχουν μπει στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο λαγοκέφαλος έχει τοξικό κρέας κι αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο», σημείωσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να μας επιτεθεί κάποιος λαγοκέφαλος στη θάλασσα.

Και συμπλήρωσε ο θαλάσσιος γεωλόγος: «Το πρόβλημα με την αύξηση αυτών των ξενικών ειδών στις θάλασσές μας είναι ότι όταν φθάνουν σε μία νέα περιοχή είναι απαλλαγμένα από εχθρούς. Δεν υπάρχουν θηρευτές, παράσιτα και ασθένειες, γενικά παράγοντες που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πληθυσμό τους. Γι’ αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποια ξενικά είδη να αυξήσουν σε μεγάλο αριθμό τον πληθυσμό τους».

Η κλιματική αλλαγή πώς επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή;

Ο Στέλιος Κατσανεβάκης σχολίασε λέγοντας ότι ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία και υπάρχουν πολλά περιστατικά θαλάσσιων καυσώνων.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικές θνησιμότητες πολλών ειδών, οδηγώντας κάποια στον αφανισμό. Αυτή τη στιγμή έχουν χαθεί στο Ισραήλ εκατοντάδες αυτόχθονα είδη της Μεσογείου, τα οποία όμως έχουν αντικατασταθεί από ξενικά είδη που είναι θερμόφιλα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η βιοποικιλότητα της Μεσογείου», είπε ο θαλάσσιος γεωλόγος, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης (03/08).

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από MEGA