Μοιραία στάθηκε για τη Λιζέτα Νικολάου η Κυριακή 6 Αυγούστου, καθώς η γνωστή τραγουδίστρια ξεκίνησε την ημέρα της για να πραγματοποιήσει ένα ραντεβού με τον γιατρό που την παρακολουθούσε, καθώς θα πήγαινε σε κρατικό νοσοκομείο, το οποίo εφημέρευε.

Η στάση που έκανε σε καφετέρια προκειμένου να πάρει τον πρωινό καφέ της, αλλά και για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του καταστήματος, κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας του, ήταν τραγική. Η γνωστή ερμηνεύτρια κατεβαίνοντας τα σκαλιά της καφετέριας, κατευθυνόμενη στην τουαλέτα, γλίστρησε, παραπάτησε και βρέθηκε στο τελευταίο σκαλί.

Αμέσως το προσωπικό, όπως και οι θαμώνες που βρίσκονταν εκεί την ώρα εκείνη, έσπευσαν να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Η τραγουδίστρια είχε χάσει τις αισθήσεις της και δεν ανταποκρινόταν. Έως εκείνη τη στιγμή δεν την είχε αναγνωρίσει κανείς κι έτσι ένας εκ των υπαλλήλων πήρε το κινητό της και αμέσως κάλεσε τον τελευταίο αριθμό που ήταν καταχωρισμένος στις κλήσεις της.

Η τελευταία κλήση που είχε γίνει ήταν στη Χαρούλα Αλεξίου, κατά συνέπεια ήταν η πρώτη που ενημερώθηκε για το συμβάν.

Με τη σειρά της ενημέρωσε τον γιο της, ο οποίος ενημέρωσε τον πατέρα του, τον Γιώργο Λιάνη. Ο γιος της Λιζέτας Νικολάου βρισκόταν σε διακοπές στη Χαλκιδική και αμέσως μόλις το έμαθε, έσπευσε στο πλευρό της μητέρας του, μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα της.

Η τραγουδίστρια αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Στη συνέχεια χρειάστηκε να διακομιστεί σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κανείς δεν μπορεί να τη δει, ενώ οι γιατροί είναι λακωνικοί στις πληροφορίες που δίνουν. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ενώ συγγενείς και φίλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα να μάθουν την έκβαση της κατάστασής της.

Η Λιζέτα Νικολάου έχει μεγάλο αιμάτωμα στον εγκέφαλο, που προκλήθηκε από το χτύπημα κατά την πτώση της, στο οποίο δεν μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εξέλιξη της πορείας της και σαφώς δυσκολεύει το ιατρικό έργο. Οι γιατροί δεν δίνουν καμία ελπίδα και όλοι προσδοκούν ένα θαύμα.

Η Λιζέτα Νικολάου παραμένει διασωληνωμένη στην ιδιωτική κλινική στον Πειραιά και δεν μπορεί να τη δει κανείς. Οι φίλοι και οι συγγενείς της τραγουδίστριας είναι σοκαρισμένοι και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς η Λιζέτα τους βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Πριν από μία εβδομάδα, μάλιστα, μαζί με συναδέλφους της είχε δώσει συναυλία στη Γλυφάδα κι ετοίμαζαν και άλλες.

Η «ON time» επικοινώνησε με τον πρώην σύζυγό της Γιώργο Λιάννη, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του γιου του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει. «Είμαι σε σοκ», «πρόκειται για ένα καταπληκτικό πλάσμα» ήταν οι φράσεις που ξεστόμισε, φανερά συγκινημένος.


Μαζί με μεγάλους δημιουργούς

Η Λιζέτα Νικολάου γεννήθηκε το 1951 και ξεκίνησε την καριέρα της από τη Θεσσαλονίκη. Έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλους δημιουργούς κι ερμηνευτές, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τη Δήμητρα Γαλάνη. Επίσης, έχει συνεργαστεί και με τον Στράτο Διονυσίου.

Μερικά από τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει είναι: «Της γερακίνας γιος», «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε», «Πού να πω τα βάσανά μου», «Μαυρομάτα», «Απόψε να μην κοιμηθείς». Από το 1978 έως και το 1983 υπήρξε παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάνη, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Αλέξανδρο. «Είμαι η πρώτη Λιζέτα που είχε αυτό το όνομα στην Ελλάδα. Με έχουν βαφτίσει Ελισάβετ. Το πραγματικό μου επίθετο είναι Κατικαρίδου, το Νικολάου μού το έδωσε ο Σούκας», έχει πει σε συνέντευξή της.

«Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνω τραγουδίστρια. Ξεκίνησα, όταν πήγαινα γυμνάσιο, να τραγουδάω σε μια μπουάτ χωρίς μικρόφωνο, κρυφά από τον πατέρα μου, και οι γείτονες τού έδιναν συγχαρητήρια. Όταν με άκουσε για πρώτη φορά, είπε ότι η μπέμπα, δηλαδή εγώ, τραγουδάει καλύτερα από τη Μοσχολιού», έχει πει.

«Άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, αλλά δεν έχω κανένα απωθημένο. Η ζωή μου ήταν σαν παραμύθι. Με τον Γιώργο Λιάνη παντρευτήκαμε το 1978, αποκτήσαμε έναν γιο και χωρίσαμε. Ο χωρισμός μου από τον Γιώργο Λιάνη μού κόστισε πάρα πολύ, ντρεπόμουν που ήμουν χωρισμένη. Για τον γιο μου έγινα και μάνα και πατέρας. Δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ, παρόλο που είχα μια σχέση για δεκαέξι χρόνια, δεν ήθελα να κάνω άλλο παιδί. Είμαι χαρούμενη που έχω δύο εγγονάκια, το ένα λέγεται Γιώργος Λιάνης», έχει δηλώσει η Λιζέτα Νικολάου.

«Έχασα τον μεγάλο αδερφό μου, τον Σωκράτη, μετά και τον αδερφό μου τον Αλέκο. Δεν τα αντέχω αυτά. Για τον Αλέκο δεν πρόλαβα να κάνω κάποια πράγματα γι’ αυτόν, για να τον βοηθήσω» ανέφερε, κλείνοντας, σχετικά με τις απώλειες που τη στιγμάτισαν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 8/08/2023 / Συντάκτριες: Ρενέ Σαραντινού / Σάσα Σταμάτη