Σε όλη τη χώρα έχει επεκταθεί το «Κίνημα για ελεύθερες παραλίες» ή «κίνημα της πετσέτας», όπως επικράτησε να ονομάζεται, με πολίτες που διαμαρτύρονται για την αυθαίρετη κατάληψη παραλιών από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ελεύθερο χώρο για μπάνιο διεκδικούν τώρα και οι κάτοικοι της Αττικής.

Η αρχή έγινε από το Λαγονήσι, όπου είναι κατειλημμένο το μεγαλύτερο μέρος του αιγιαλού με ομπρέλες και ξαπλώστρες και το ελεύθερο κομμάτι είναι μόλις 10 μέτρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπήρχαν κάποιες οικογένειες που έκαναν το μπάνιο τους σε ελεύθερα τμήματα της παραλίας αλλά για να μπουν μέσα στο νερό έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μην τραυματιστούν από τα βράχια που υπάρχουν στο μέσο της ακτής.

Κι αυτό γιατί η επιχείρηση που λειτουργεί στο σημείο έχει καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα και μένει μια αμμουδιά το πολύ 10-20 μέτρα με βράχια, όπου εκεί «στοιβάζονται» όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν για την πρόσβασή τους στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, δυναμικές είναι οι κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική, όπου, όπως αποκάλυψε το μέλος του κινήματος «Ελεύθερες παραλίες Χαλκιδικής», Γιάννης Χολογγούνης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου παραχωρούνται 500 τετραγωνικά μέτρα και καταλαμβάνονται 2,5 στρέμματα.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει στην Κασσάνδρα», είπε, χρησιμοποιώντας κι άλλα, όμως, παραδείγματα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Οι κάτοικοι της περιοχής Νικήτη, αφού έκαναν δυναμική διαμαρτυρία στην ομώνυμη παραλία, συγκεντρώθηκαν και στο δημαρχείο της Σιθωνίας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους έγινε και στη Νέα Ποτίδαια. Οι Αρχές απαντούν με εντατικούς ελέγχους.

Ήδη, κατόπιν επιτόπιων ελέγχων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του νησιού, συνελήφθησαν δύο Ζακυνθινοί υπεύθυνοι επιχειρήσεων beach bar 65 και 53 ετών, καθώς και ένας 51χρονος αλβανικής καταγωγής, επίσης υπεύθυνος παραλιακού κέντρου, οι οποίοι είτε δεν είχαν άδεια καν είτε η άδειά τους δεν ήταν για τα τετραγωνικά που τελικά εκμεταλλεύονταν, αλλά για πολύ λιγότερα. Και οι τρεις θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ζακύνθου θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Τέλος στην αναρχία φαίνεται ότι μπήκε ακόμα και στην παραλία της Ψαρρούς, στη Μύκονο, όπου ξαπλώστρες και ομπρέλες βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα ακόμη και μέσα στη θάλασσα.

Το τοπικό ενημερωτικό site «Mykonos Live TV» έκανε σύγκριση των δικών του τηλεοπτικών πλάνων: στις 5 Ιουλίου τα ομπρελοκαθίσματα βρίσκονταν ακριβώς «πάνω στο κύμα», ενώ κάποιες ξαπλώστρες ήταν τοποθετημένες ακόμα και μέσα στο νερό (σ.σ.: ο νόμος επιβάλλει ελεύθερη απόσταση 5 μέτρων από την ακτογραμμή μέχρι την πρώτη σειρά ομπρελοκαθισμάτων).

Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική, με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες να έχουν τραβηχτεί προς τα πίσω, σε απόσταση κάποιων μέτρων από τον αιγιαλό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»