Ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις και τις μελέτες για την κατασκευή Κέντρoυ Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Πλάτη- Βάστρια της Λέσβου, στο οποίο είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

Το Έ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμό 1335/2023 απόφασή του, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων μέσα σε δασική έκταση.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ζητώντας, επικαλούμενη νομικούς λόγους να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή της δομής στην Βάστρια.

Η προγραμματισμένη δομή, έκτασης περίπου 240.100m2, είχε προβλεφθεί αρχικά να είναι χωρητικότητας: α) γενικού πληθυσμού 1.300 ατόμων, β) ειδικών ομάδων 1.700 ατόμων και γ) προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης 2000 ατόμων (σύνολο 5.000 ατόμων).

Στη συνέχεια, με νεότερη απόφαση (109921/17.5.2021) προβλέφθηκε ότι η δομή θα φιλοξενεί 65.000 πρόσωπα.

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, στην προσφυγή της, η οποία έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, υποστήριζε ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας σύμφωνα με την ισχύουσα δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία. Ακόμα, η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου υποστήριζε ότι η έκταση που πρόκειται να κατασκευαστεί η εν λόγω δομή είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και παράλληλα προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία.