Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα γύρω από τη δολοφονική επίθεση χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ, Μιχάλη.

Το κεντρικό ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν πάνω από 150 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την Κροατία μέχρι την Αθήνα ανενόχλητοι.

Τα βίντεο που δείχνουν τους Κροάτες να μπαίνουν στον ΗΣΑΠ κρατώντας καδρόνια και άλλα αντικείμενα και φορώντας κουκούλες, επιβεβαιώνουν ότι οι ακροδεξιοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «Bad Blue Boys», όπως ονομάζονται, ήρθαν αποφασισμένοι και δεν τους σταμάτησε κανείς.

Ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, εξήγησε ποιο είναι το ισχύον νομικό πλαίσιο σε τέτοια γεγονότα.


Μαρακάκης: «Πραγματικά υπάρχει το νομικό πλαίσιο, δεν εφαρμόζεται»

«Είναι πολλά τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί, δεν ξέρουμε για ποιους θα ασκηθούν διώξεις για κακουργήματα. Οι βασικές ευθύνες είναι της Αστυνομίας. Ο αθλητικός νόμος αυστηροποιήθηκε ακόμα και το 2023 και συνολικά μέχρι σήμερα έχει αυστηροποιηθεί πάνω από δέκα φορές. Σύμφωνα με τον νόμο, εάν καταδικαστεί κάποιος για οπαδική βία, είναι υποχρεωμένος στα παιχνίδια της ομάδας του να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα και να φεύγει από αυτό δύο ώρες μετά τη λήξη του. Πραγματικά υπάρχει το νομικό πλαίσιο, δεν εφαρμόζεται».

Με τη σειρά του ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν/α Αττικής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έγγραφο που ενημέρωνε τις ελληνικές Αρχές μέχρι και τις πινακίδες των οχημάτων που έρχονται στην Ελλάδα.


Καλλιακμάνης: «Μαθαίνω ότι περιφερειακές υπηρεσίες δεν είχαν ανοίξει καν το πληροφοριακό δελτίο»

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η Αστυνομία φταίει που έφθασαν αυτοί οι άνθρωποι στην Αττική. Υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και κάποιοι που δεν την κάνουν.

Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω πριν από λίγο ότι κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες δεν είχαν ανοίξει καν το πληροφοριακό δελτίο που ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι δολοφόνοι θα περάσουν και θα φθάσουν στην Αττική, είναι απαράδεκτο. Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του καλά, να πάει σπίτι του», υπογράμμισε ο κ. Καλλιακμάνης.

Επίσης, ο Γιώργος Καλλιακμάνης ανέφερε ότι είχε εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο, που όμως τελικά κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων.