Oι έξι από τους οκτώ που συνελήφθησαν ως μέλη κυκλώματος που διέπραττε εμπορία ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες βρεφών οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Χανίων.







Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, το κύκλωμα εκμεταλλευόταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες. Παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.

Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.