Βαρύ είναι το κατηγορητήριο σε βάρος των 104 μελών του τάγματος εφόδου των Κροατών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αλλά και των χούλιγκαν της ομάδας του Παναθηναϊκού, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, την επίθεση σε δεκάδες οπαδούς και απλούς πολίτες, αλλά και για τις εκτεταμένες καταστροφές στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό του δολοφόνου, του όπλου του εγκλήματος, αλλά και των εναπομεινάντων Κροατών (σ.σ. υπολογίζονται σε 50) που έως τώρα έχουν αποφύγει τη σύλληψη.

Οι 103 συλληφθέντες (ο 104ος νοσηλεύεται φρουρούμενος) οδηγήθηκαν χθες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί της ΑΕΚ που φώναζαν συνθήματα κατά των κατηγορουμένων («Αλήτες, φασίστες!») ζητώντας τη φυλάκιση των μελών των Bad Blue Boys. Όπως έγινε γνωστό, οι Κροάτες κατηγορούμενοι κρατούν σκληρή στάση, αρνούμενοι να συνεργαστούν στο παραμικρό με τις ελληνικές Αρχές.

Οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, με τις οποίες βαρύνονται οι 104 συλληφθέντες, αφορούν: ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεία από εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών.

Επίσης κατηγορούνται για τα εξής αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος: διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία και πριν από την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικό νόμο), παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή φωτοβολίδων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Την ίδια ώρα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια συνεχίζονται οι αναλύσεις των βίντεο από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, μήπως και προκύψουν επιπλέον στοιχεία σε βάρος των μελών του τάγματος εφόδου. Οι αστυνομικοί θεωρούν πως έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας δολοφόνων του Μιχάλη, πλην όμως περιμένουν τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια.

Στο μεταξύ, τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση για την υπόθεση, η δικογραφία της οποίας είναι ογκωδέστατη. Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε στην 25η τακτική ανακρίτρια. Κατόπιν αιτήματος του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστοφόρου Λινού, και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρίας Γκανέ, την ανακρίτρια λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης θα επικουρούν ο 14ος τακτικός ανακριτής και η 20ή τακτική ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα. Τις επόμενες ημέρες οι δικαστικοί λειτουργοί θα λάβουν ανά ομάδες τις απολογίες των κατηγορουμένων, προκειμένου αυτές να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που ορίζεται από τον νόμο. Η ανακρίτρια πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ζήτησε τη λήψη γενετικού υλικού από τους κατηγορούμενους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»