Αυτό που έπρεπε να γίνεται από την αρχή του καλοκαιριού πραγματοποιείται στη μέση της τουριστικής σεζόν και έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις στις παραλίες όλης της χώρας: εκτεταμένοι και αυστηροί έλεγχοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού.

Οι κτηματικές υπηρεσίες και υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, έχουν κυριολεκτικά «χτενίσει» τις παραλιακές περιοχές της χώρας και έχουν βγάλει πολλά… λαβράκια.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί αυστηρές ποινές.

Ενδεικτικά, ελέγχθηκαν 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο και 35 στη Χαλκιδική.

Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως σε υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση.

Οι ποινές, ανάλογα και με την παράβαση, περιλαμβάνουν πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και σύλληψη των υπευθύνων και αυτόφωρη διαδικασία.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμηνύει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και ανάλογη αυστηρότητα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε, παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις, αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Ταυτόχρονα ζήτησε να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος, και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Οι έλεγχοι που έχουν, μέχρι σήμερα, πραγματοποιηθεί έχουν επεκταθεί σε 39 περιφερειακές ενότητες, με έμφαση τις τουριστικές περιοχές.