Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε εχτές (10/8) στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μικροεγκληματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα και εξιχνιάστηκαν 18 κλοπές, 2 ληστείες και 2 απάτες.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξαρθρώσουν συμμορία που διέπραττε κλοπές σε βάρος πεζών και δραστηριοποιούταν στο κέντρο της Αθήνας. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 6 μέλη της συμμορίας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίπτωση ένταξη σε συμμορία που διαπράττει κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων.

Από την έρευνα των αστυνομικών εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις κλοπών ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-720 ευρώ,
-292 LEI Ρουμανίας,
-χαρτονομίσματα ξένων κρατών,
-3 χάρτες,
-αεροπορικό εισιτήριο,
-απόδειξη χρηματικής συναλλαγής και
-πλαστό χαρτονόμισμα.

Επίσης, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις και συνελήφθησαν 3 άτομα, κατηγορούμενα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι τρεις συλληφθέντες διέθεταν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών. Ακολούθησαν έρευνες κατά τη διάρκεια των οποίων στην πρώτη περίπτωση, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-539 γραμμ. κάνναβης, επιμερισμένη σε αυτοσχέδιες συσκευασίες και
δοχεία,
-3,56 γραμμ. κοκαΐνης,
-ζυγαριά ακριβείας,
-κάμερα ασφαλείας,
-235 ευρώ,
-κινητό και
-πλαστικός τρίφτης.

Στη δεύτερη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν δυο διαμερίσματα, από τα οποία στο ένα αποθήκευσαν τις ναρκωτικές ουσίες, μέρος των οποίων μάλιστα, όταν αντιλήφθησαν τους αστυνομικούς, πέταξαν στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 κιλά και 532 γραμμάρια κάνναβης και πλήθος νάιλον συσκευασιών.

Από τα δίχτυα της Αστυνομίας δεν κατάφεραν να γλιτώσουν ούτε 2 ακόμα άτομα τα οποία κατηγορούνται για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί αλλοδαπών και περί όπλων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αλλοδαποί άνδρες, προμήθευαν σε έτερους αλλοδαπούς πλαστά και παραποιημένα νομιμοποιητικά ή ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-9 υπολογιστές,
-11 κινητά,
-14 δελτία ταυτοτήτων,
-6 διαβατήρια,
-3 διπλώματα οδήγησης,
-200 ευρώ,
-ρολόι,
σουγιάς και
2 φακοί κάμερας.

Στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης οι αστυνομικοί κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες και σε 2 ακόμα αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνταν στην πώληση των λεγόμενων «πακιστανικών τηλεφώνων». Συγκεκριμένα έναντι χρηματικής αμοιβής οι δύο αλλοδαποί πωλούσαν κάρτες τηλεφωνίας SIM που αντιστοιχούν σε ανύπαρκτα πρόσωπα στο κέντρο της Αθήνας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία και κατάστημα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-29 κάρτες SIM,
-94 πακέτα καρτών SIM,
-15 ρολόγια,
-9 κινητά,
-545 ευρώ και
-άδεια παραμονής.

Τέλος, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά ακόμα 21 ατόμων, για κατά περίπτωση κλοπές, ληστείες και απάτες, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 16 περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα, οικίες και οχήματα, 2 ληστείες σε βάρος πεζών καθώς και 2 περιπτώσεις απατών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διενεργούμενης έρευνας προανάκρισης και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση ερευνητικών στοιχείων και εγκληματολογικών δεδομένων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, εξιχνιάστηκαν:

-7 κλοπές από το εσωτερικό καταστημάτων σε Αθήνα, Πατήσια, Δάφνη, Καλλιθέα και Κολωνάκι,

-5 κλοπές από οικίες σε Αμπελόκηπους, Ζωγράφου, Παλαιό Φάληρο, Βύρωνα και σε Πατήσια,

-4 κλοπές από αυτοκίνητα, σε Αθήνα και Καλλιθέα,

-ληστεία υπό την απειλή όπλου σε περίπτερο στις 06/03/22 στην περιοχή της Καλλιθέας,

-ληστεία σε βάρος 2 πεζών στους Αγίους Αναργύρους, τον Δεκέμβριο του 2021 και

-2 απάτες με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.