Την ώρα που κλείνει σήμερα ο κύκλος των απολογιών των συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο δικηγόρος της οικογένειας, Χρήστος Μαυρομάτης, θίγει ένα κρίσιμο ζήτημα για την πορεία των ερευνών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαυρομάτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει απολογηθεί κανένας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, σημειώνοντας ότι η επιλογή αυτή της ανακρίτριας δεν είναι τυχαία, καθώς δεν έχει ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδώσει τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει η απαίτηση η ελληνική Δικαιοσύνη να φτάσει στον ένοχο ή τους ενόχους, παρά τις πλημμέλειες της ΕΛ.ΑΣ. στις έρευνες, ενώ χαρακτήρισε ως τραγωδία για την ελληνική πολιτεία το ενδεχόμενο να κλείσει η δικογραφία και η κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να είναι κατά αγνώστου δράστη.


«Η δικογραφία είναι θολή»

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος, ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή, ένας καλός άνθρωπος. Ο αδερφός, που μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του, έκανε το αυτονόητο να παρασταθεί ως διάδικος στη διαδικασία που ξεκίνησε την ανακριτική διαδικασία. Αναμένουμε το υπόλοιπο προανακριτικό υλικό, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα είναι πιο πλήρες.

Η δικογραφία είναι θολή. Η δικογραφία αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι αδύναμη σε σχέση με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Η προανάκριση δεν έχει καταλήξει στο ποιος ή ποιοι σκότωσαν τον Μιχάλη.

Έχουμε μία απαίτηση αυτό να το βρει η ελληνική δικαιοσύνη. Θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε η Δικαιοσύνη να πετύχει τους στόχους της. Και είπα κάτι το οποίο αποτελεί και τον στόχο της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε κανένας να αδικηθεί και κανένας να ευνοηθεί σε αυτή τη διαδικασία από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.

«Όλοι ξέρετε τις συνθήκες του περιστατικού και τις πλημμέλειες ενδεχομένως της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με τη δημιουργία αυτών των συνθηκών. Δεν θέλω να πω, σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια ΕΔΕ σε εξέλιξη και ενδεχομένως η κατάληξη της ΕΔΕ να φωτίσει λίγο τα πράγματα σε σχέση με τις πλημμέλειες του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Φανταστείτε αυτή η δικογραφία να περαιωθεί από την ανάκριση και να μην έχουμε καταλήξει ως κράτος, ως πολιτεία στο ποιος σκότωσε ή ποιοι συνέργησαν σε αυτό», σημείωσε.


«Υπάρχει έλλειμμα»

«Μέχρι στιγμής ένα δεδομένο: ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί και απολογήθηκαν, έχουν απολογηθεί για άλλα αδικήματα και όχι για την ανθρωποκτονία. Δεν τους έχει αποδοθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Απολογήθηκαν για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, το αδίκημα των εκρήξεων. Δεν έχουν απολογηθεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Αυτή η επιλογή που έκανε η κυρία ανακρίτρια, να μην αποδώσει σε κάποιον εκ των 105 αυτό το αδίκημα. Άρα υπάρχει ένα έλλειμμα.

Ευελπιστούμε, ευχόμαστε, για να ησυχάσει και η ψυχή αυτού του ανθρώπου, ο οποίος ήταν δίκαιος άνθρωπος και δεν θέλει να αδικήσει κανέναν, ότι η ανάκριση, τα DNA, άλλες ανακριτικές ενέργειες, η ανάλυσης του οπτικού υλικού, θα φωτίσουν ώστε να έχουμε και αυτό το αδίκημα στο τραπέζι.

Φανταστείτε να κλείσει η δικογραφία και ακόμα η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να είναι κατά άγνωστου δράστη. Θα είναι τραγωδία για την ελληνική πολιτεία», πρόσθεσε.


«Όπλα» τα ευρήματα DNA

Χαρακτήρισε «όπλα» τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, αλλά και τα δείγματα DNA που έλαβαν από τους κατηγορουμένους οι ερευνητές, αλλά επανέλαβε ότι η δικογραφία είναι αδύναμη σε σχέση με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Για τη δήλωση του Κροάτη προέδρου, ότι δεν μπορούν να κρατηθούν 100 άτομα, σχολίασε ότι οι πολιτικοί κάνουν άλλες προσεγγίσεις στο μυαλό τους. «Έχουν άλλες σκοπιμότητες.

Εμείς οι δικηγόροι έχουμε άλλες προσεγγίσεις σε σχέση με μία υπόθεση. Για εμάς το αντικείμενό μας είναι λίγο πιο περιορισμένο.

Ο πρόεδρος της Κροατίας στο μυαλό του έχει άλλες σκοπιμότητες που διαμορφώνουν τις σκέψεις του και διαμορφώνουν και τον λόγο του. Πράγματι, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν γεννάται θέμα και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της».