Δεκαπενταύγουστος σήμερα και χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στους ναούς σε κάθε γωνιά της χώρας για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η καρδιά της χριστιανοσύνης χτύπησε στην Παναγιά της Τήνου και στην Τραπεζούντα στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου μετά από τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Γονυπετείς στη Μεγαλόχαρη

Η εικόνα της Μεγαλόχαρης βγαίνει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, εκατοντάδες πιστοί προσκυνούν τη θαυματουργή εικόνα.

Έχουν έρθει από κάθε γωνιά της Γης, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, και έχουν κατακλύσει από νωρίς τον ναό.

«Είμαι ορθόδοξη από την Αιθιοπία, οπότε ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο για να γιορτάσουμε. Αυτό που φοράμε λέγεται ‘Νάταλα’. Είναι φτιαγμένο από βαμβάκι και το φοράμε όταν πηγαίνουμε στην Εκκλησία. Για αυτό το φοράμε, πρέπει να καλύψουμε το κεφάλι μας με αυτό».

«Ήμαστε από Μελβούρνη. Η μητέρα μου ήρθε εδώ το ‘89 με τα γόνατα και ο πατέρας μου μαζί. Τώρα έχουν συγχωρεθεί. Ήρθαμε για να τιμήσουμε τους γονείς μου».

Πολλοί, πήγαν για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα, να ευχαριστήσουν τη Μεγαλόχαρη που εισακούστηκαν οι προσευχές τους και εκπληρώθηκε η παράκλησή τους.

«Εγώ ήταν να μη γεννηθώ. Δύο φορές ταμένος κι άλλη μια φορά, ήμουν επτά χρόνων και είχα ένα ατύχημα. Ήμουν δύο μέρες κλινικά νεκρός και με έταξαν ξανά».

Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάστηκε με λαμπρότητα και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

«Χρόνια πολλά. Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα την αγάπη, την στοργή, την καλοσύνη, την γλυκιά απαντοχή», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Πάρος

Τις πύλες της άνοιξε και η Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου για να υποδεχτεί τους πιστούς που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και του κόσμου για να γιορτάσουν με λαμπρότητα την Κοίμηση της Θεοτόκου.