Έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών και επιβατών που εγκλωβίστηκαν μέχρι και οκτώ ώρες χθες στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου όταν ξέσπασε φωτιά σε βυτιοφόρο που μετέφερε 7 τόνους υγραερίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμόδιων Αρχών προκειμένου να εξακριβωθεί εάν προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση της προστασίας των πολιτών.

Εξοργισμένοι οι οδηγοί

Η απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό ξεκίνησε στις 12:20 χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά στο βυτίο.

Η Εθνική Οδός παρέμεινε εξ ολοκλήρου κλειστή έως τις 20:30, όταν άρχισε να ανοίγει σταδιακά, με τα δύο ρεύματα να παραδίδονται κανονικά στην κυκλοφορία στις 22:30.

Κάποιοι οδηγοί εξαντλήθηκαν, έκαναν αναστροφή και γύρισαν πίσω μέσω της λωρίδας έκτακτης ανάγκης. Άλλοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους για παραπάνω από επτά ώρες, με την υπομονή τους να εξαντλείται.

«Δεν ντρεπόσαστε. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τίποτα».

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τις Αρχές να μοιράζουν μπουκάλια με νερό σε οδηγούς και επιβάτες. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφη, μία έγκυος γυναίκα, ηλικιωμένοι, κατοικίδια.

Οι πολίτες εξοργισμένοι, καθώς, όπως λένε, δεν τους ενημέρωσε κανείς ότι η Εθνική είναι κλειστή και απλά τους άφησαν να περάσουν από τα διόδια δωρεάν.

«Στα διόδια θα μπορούσαν να μας πουν γυρίστε πίσω. Το να μας χαρίσουν το €1,8 δεν λέει κάτι».

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αναφέρουν:

«Η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας».

Πολιτική αντιπαράθεση

Τα ερωτήματα είναι τεράστια για το πώς δεν αποφεύχθηκε έγκαιρα η πολύωρη ταλαιπωρία των πολιτών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ανίκανο να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό κέλυφος».

«Το ζήτημα, καθώς περνούσαν οι ώρες, επιβαρυνόταν. Η ενημέρωση ήταν ανύπαρκτη. Το κράτος είναι μη λειτουργικό. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Ν.Δ.», λέει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η μεγάλη ταλαιπωρία αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας».

«Κάθε ημέρα που η Ν.Δ. παραμένει στην εξουσία, το κράτος αποσυντίθεται και η Ελλάδα εκτίθεται διεθνώς», τονίζουν από την Ελληνική Λύση.

Σε βάρος του οδηγού του βυτιοφόρου ασκήθηκε δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα και για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που ανήκει το βυτιοφόρο για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ευθύνες για το ίδιο αδίκημα.

Δείτε βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega