Oι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστου ανατολικά της Καβάλας, καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες της Τρίτης σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος προς στιγμή γέμισε αισιοδοξία πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

Μάλιστα, η εικόνα ακόμα και μέσα στην Καβάλα αργά το μεσημέρι ήταν σχεδόν απόκοσμη. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στον Νέστο λόγω των ανέμων έφτασαν μέχρι μέσα στην πόλη και σκέπασαν τον ουρανό, ενώ η μυρωδιά ήταν ιδιαίτερα έντονη και στάχτες αιωρούνταν παντού στην ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Στην περιοχή επιχειρούν 33 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δώδεκα οχήματα. Από αέρος μέχρι τώρα συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στις μέχρι τώρα προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Η πυρκαγιά στον Νέστο βρίσκεται στο δεύτερο 24ωρο και μέχρι τώρα έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.