Νέες διώξεις αναμένονται για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελευθερία». Όπως αναφέρεται, ο εφέτης ανακριτής, Σωτ. Μπακαΐμης, που διεξάγει την έρευνα για την πολύνεκρη τραγωδία, αναμένεται να προχωρήσει σε επέκταση της ποινικής δίωξης, απαγγέλλοντας κατηγορίες σε περισσότερα πρόσωπα τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Μελετώντας υλικό που έχει συλλεχθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης, ο εφέτης ανακριτής διερευνά τυχόν ευθύνες μελών του ΔΣ του ΟΣΕ, του ΔΣ αλλά και διευθυντών της ΕΡΓΟΣΕ, στελεχών της Hellenic Train, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), αλλά και διευθυντών (σ.σ. υπηρεσιακών παραγόντων) του υπουργείου Μεταφορών.

Ο κ. Μπακαΐμης μελετά τα πορίσματα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, αλλά και της Επιτροπής Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τα οποία η τραγωδία θα μπορούσε να αποτραπεί με τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας (τηλεδιοίκηση, ETCS κ.λπ.), παρά τα ανθρώπινα λάθη. Έτσι, εκτιμάται ότι οι ευθύνες που θα αποδοθούν από τον εφέτη ανακριτή θα αφορούν στην περίοδο 2016-23 - αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την άσκηση διώξεων.

Πάντως, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το σύστημα τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, από την Τιθορέα έως την Θεσσαλονίκη και τον Προμαχώνα -αντικείμενο της περιβόητης σύμβασης 717 που ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε λειτουργία. Στο Κέντρο Eλέγχου θα γίνεται απεικόνιση, σε πραγματικό χρόνο, της κίνησης των συρμών από την έξοδο του Δομοκού, μέχρι το Αιγίνιο σε μήκος 200 χιλιομέτρων.

Άρση απορρήτου

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο κ. Μπακαΐμης θα εκδώσει διάταξη για την άρση του απορρήτου, προκειμένου να εξακριβωθεί αν οι δύο μηχανοδηγοί επικοινώνησαν με τα σταθμαρχεία ή αν επικοινώνησαν μεταξύ τους με τα υπηρεσιακά ή τα προσωπικά τους κινητά, πριν από την ολέθρια σύγκρουση.