Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και Γραμματικό Αττικής μετά από πτώση κεραυνών.

Στα σημεία επιχειρούν επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 18 πυροσβεστών με 4 οχήματα από Γαλλία και 16 πυροσβεστών από Κύπρο, ενώ επιχείρησαν 4 ελικόπτερα. Επιπρόσθετα παρέχουν συνδρομή εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή του Μαραθώνα λόγω της πυρκαγιάς στο Γραμματικό.

Επίσης υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στη περιοχή Καμπιά Χίου όπου επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 9 οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες ενώ επιχείρησε και ένα ελικόπτερο.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ξηρή καταιγίδα» και κεραυνοί 


Περιοχές της Αττικής τέθηκαν σε συναγερμό μετά από πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 270 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε 3 ώρες στην Ανατολική Αττική, προκαλώντας φωτιές σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Καλέντζι!

Πλέον, όλα τα μέτωπα βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή.


Μέσα σε μία ώρα έπεσαν 270 κεραυνοί σε Βάρη-Βουλιαγμένη

Στην Αττική σημειώνονται από τα ξημερώματα καταιγίδες, κυρίως στα νότια τμήματα, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνόπτωση που προκάλεσε έξι νέες εστίες σε δασικές περιοχές σε διάσπαρτα σημεία σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Βαρνάβα.

Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι φωτιές σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα που επίσης προκλήθηκαν από κεραυνό.

Οι εστίες βρίσκονται στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και στον Βαρνάβα, το Καλέντζι και Άνω Σούλι. Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν το ένα μέτωπο, στο Γραμματικό προς Καλέντζι.Φωτιά στη Βάρη


Φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη Βάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πυρκαγιά ξεκίνησε από κεραυνό, καθώς η ημέρα στην Αττική ξημέρωσε μέσα σε «βαριά» σύννεφα.

Η φωτιά έκαιγε στην κορυφή λόφου και η Πυροσβεστική που έσπευσε με ισχυρές δυνάμεις κατάφερε να την περιορίσει.

Καλημέρα από την Βουλιαγμένη με έντονη βροχόπτωση, κεραυνούς και αστραπές με αποτέλεσμα να έχουμε πυρκαγιά σε δασώδη περιοχή στον λόφο πίσω από την Μενέλαου από κεραυνό που έπεσε περίπου στις 6:00 πμ 🔥 Άμεση ήταν η αντίδραση της πολιτικής προστασίας του δήμου Βάρης Βούλας #3Β Βουλιαγμένης και της ομάδας δασοπυρόσβεσης ⚡️⚡️🔥 🚒

Δημοσιεύτηκε από IloveVouliagmeni στις Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023

Φωτιά στον Μαραθώνα

Οριοθετήθηκαν οι τέσσερις διάσπαρτες εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκε στον δήμο Μαραθώνα, λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας.

Οι εστίες βρίσκονταν στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και στον Βαρνάβα, το Καλέντζι και Άνω Σούλι.

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν το ένα μέτωπο, στο Γραμματικό προς Καλέντζι, ενώ στη συνέχεια κατάφεραν να οριοθετήσουν και τα υπόλοιπα μέτωπα.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά


Συναγερμός στην Πυροσβεστική έπειτα από φωτιά πουξέσπασε στο Γραμματικό έπειτα από κεραυνό.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό και τον Βαρνάβα από έντονους κεραυνούς. Η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων, 12 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Σημαντική ήταν η συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι εστίες που προκλήθηκαν είναι τέσσερις και προήλθαν από το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας», δηλαδή από κεραυνούς που πέφτουν δίχως συνοδεία βροχόπτωσης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα προχώρησε η Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα στο Γραμματικό.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα- Καπανδριτίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
Στη λεωφόρο Ραμνούντος από το ύψος της Αγίας Μαρίνας
Στο σημείο Προφήτη Ηλία προς την περιοχή Σέσι.
Φωτιά στην Άνδρο

Σε εξέλιξη είναι δύο φωτιές στην Άνδρο στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής, που πιθανότητα προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Εκεί επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, ενώ η φωτιά και στις δύο περιπτώσεις είναι σε χαμηλή βλάστηση και δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή.

Παράλληλα το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν και υδροφόρες του Δήμου.


Φωτιά στη Χίο

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή των Καμπιών στη Χίο, πιθανότατα και αυτή από κεραυνό.

Στις Αρχές υπάρχει ανησυχία λόγω των έντονων ανέμων καθώς και τους δύσβατου της περιοχής με δεδομένο ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον δρόμο και είναι δύσκολη η άμεση πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

Επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.