Δύο ναυάγια με νεκρούς μετανάστες σημειώθηκαν ανοιχτά της Λέσβου και στη Σάμο το πρωί της Δευτέρας.
Στη Λέσβο, το ναυάγιο σημειώθηκε στα βορειοανατολικά του νησιού. Το Λιμενικό περισυνέλεξε 4 νεκρούς, ενώ διασώθηκαν 18 άτομα. Τα διασωθέντα άτομα, μεταξύ των οποίων υπήκοοι Υεμένης, Παλαιστίνης και Σομαλίας, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Μαυροβούνι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σκάφος εντοπίστηκε 3 ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δόθηκε εντολή απο το θάλαμο επιχειρήσεων το Λιμενικό να προχωρήσει σε διάσωση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου, οι μετανάστες φέρεται στην θέα του ελληνικού περιπολικού σκάφους να έσκισαν την φουσκωτή λέμβο και να έπεσαν στην θάλλασα, ενω στη συνέχεια η ελληνική ακτοφυλακή προχώρησε σε διάσωση.

Απο το πρωί σήμερα έγιναν συνολικά τρεις επιχειρήσεις διάσωσης με 80 μετανάστες που έχουν μεταφερθεί, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στα πλάνα της ΕΡΤ, στο λιμάνι και απο εκεί στο Μαυροβούνι.

https://imageservicethumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMy8wOC8yOC8wNy8yNV80OV82NGVjNGJmZGNiN2U2LmpwZw==/profile:player-960x540/image.jpg

Για το ναυάγιο στη Σάμο, το Λιμενικό Σώμα περισυνέλεξε 37 άτομα, εκ των οποίων το ένα ήταν νεκρό.