Απαντήσεις στο ποια δεδομένα θα περιέχουν οι νέες ταυτότητες, πού θα αποθηκεύονται αυτά, αλλά και πώς θα λειτουργεί το νέο τσιπ, το οποίο έχουν ήδη τα διαβατήρια νέου τύπου, έδωσε η Κατερίνα Ρίστα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι απαντήσεις σε ένα - ένα τα ερωτήματα είναι:

Τα βιομετρικά στοιχεία στις νέες ταυτότητες 

Τα  βιομετρικά στοιχεία που θα περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες είναι:

1.Ψηφιακή φωτογραφία (αναγνώριση ματιών, σχήμα προσώπου )

2.Το ψηφιακό αποτύπωμα

3.Υψος

Υπάρχει πρόβλεψη πάντως ώστε να συμπεριληφθεί και η ομάδα αίματος

Νέες ταυτότητες: Από πού θα αντληθούν τα στοιχεία

Τα περισσότερα στοιχεία για τις νέες ταυτότητες θα αντληθούν από τις παλιές. Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον πρόσβαση στα δημοτολόγια, άρα και από εκεί θα μπορούν να καταχωρηθούν κάποια στοιχεία.

H Αστυνομία έχει όμως πρόσβαση μόνο σε στοιχεία που χρειάζονται για την έκδοση ταυτότητας. Όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και γέννησης (για το Μητρώο Αρρένων πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο αίτημα).  

 Όλες οι πληροφορίες και τα προσωπικά δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα σε έναν κεντρικό server. Πρόσβαση θα μπορούν να έχουν οι αρχές, όπως άλλωστε είχαν και τώρα.

Ταυτότητες: Γιατί θα υπάρχει chip 

Τo chip θα είναι ένα... λουκέτο των στοιχείων και θα υπάρχει για να έχουμε διασφάλιση δεδομένων, ενώ πλέον θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η πλαστογράφηση .

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δε θα συμπεριλαμβάνεται στα δεδομένα ούτε ο ΑΜΚΑ, ούτε  ο ΑΦΜ.

Πάντως είναι ευρωπαϊκή εντολή και η Ελλάδα πλέον να έχει ψηφιακές ταυτότητες, ενώ  όπως ενημερώνουν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούμε να ταξιδεύουμε σε χώρες εκτός Σένγκεν μόνο με την ταυτότητά μας.

Όσον αφορά το ερώτημα αν οι ξένες αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα, «όχι» είναι η απάντηση.  Θα πρέπει να στέλνουν αίτημα στη Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας μέσω Ιnterpol ή Europol και στη συνέχεια, αν κρίνεται αναγκαίο, θα μοιράζονται τα στοιχεία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την έκδοση των νέων αιτήσεων.

Τα αιτήματα θα γίνουν μεσω gov.gr