Συγκλονίζουν οι δραματικές επιχειρήσεις διασώσεις μεταναστών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα. Πέντε νεκροί ο τραγικός απολογισμός, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα.

Στις νέες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου οι Έλληνες λιμενικοί σπεύδουν για την διάσωση 22 ατόμων, να σώσουν γυναίκες και παιδιά.

Λίγο νωρίτερα στη Σάμο μετά από μία δραματική διάσωση ένα νεογέννητο επανήλθε στη ζωή. Η μητέρα του δεν τα κατάφερε.

Μόνο μέσα στο τρίμηνο του καλοκαιριού το Λιμενικό περισυνέλεξε 1500 άτομα από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

Αυτόκλητοι «σερίφηδες»

Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» και νέα ανατριχιαστικά βίντεο από τον Έβρο με ντόπιους να λειτουργούν ως αυτόκλητοι «συνοριοφύλακες» και να εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον των μεταναστών.

Ο αυτόκλητος «πολιτοφύλακας» στην Αισύνη εμφανίζεται στα social media ως αντιεμβολιαστής, και κατά των νέων ταυτοτήτων.

Ωστόσο, ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι ήθελε να βοηθήσει τους μετανάστες.

«Θα λάμψει η αλήθεια. Η δικηγόρος μου έχει αναλάβει, θα λάμψει η αλήθεια, η δικαιοσύνη ακόμα διερευνά».

Η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» αποκαλύπτει τα μυστήρια του Δέλτα στον Έβρο και σκιαγραφεί το προφίλ των αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων».



Στον Έβρο βρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου που επισκέφθηκε περιοχές όπου κατασκευάζεται η επέκταση του φράκτη καθώς και συνοριακά φυλάκια.

Διακινητές μεταναστών με κλεμμένο αμάξι

Την ίδια ώρα, σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η κλοπή αυτοκινήτων για την μεταφορά μεταναστών. Οι δράστες δρουν ταχύτατα.

Σε μία επίδειξη θράσους οι διακινητές ανεβάζουν τα βίντεο στο TikTok.

Τα ίδια αυτοκίνητα μάλιστα προλαβαίνουν να κάνουν και δύο διαδρομές.

Διπλή παρέμβαση του Άρειου Πάγου

Οι ανατριχιαστικές εικόνες από τα βίντεο προκάλεσαν και δεύτερη παρέμβαση της δικαιοσύνης και μάλιστα αυτή τη φορά από τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητάει ακόμη και αυτόφωρη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, για τα θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα, Γιώργος Σκιαδαρέσης, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες για νέες παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών, ζητάει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης την διερεύνηση της βασιμότητας αυτών των περιστατικών και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Και υπάρχει άλλη μία παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου θα γίνει προκαταρτική με την συνδρομή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος και αφορά αναρτήσεις ρατσιστικού περιεχομένου στο facebook.