Σχεδόν όλα είναι έτοιµα στα αστυνοµικά τµήµατα της χώρας για να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Υπολογίζεται πως οι αστυνοµικοί υπάλληλοι θα είναι σε θέση, από τα µέσα Σεπτεµβρίου και µετά, να εξυπηρετούν τους πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν θα χρειάζεται να βγάζουν φωτογραφίες σε κάποιο φωτογραφείο, αφού στα αστυνοµικά τµήµατα όλης της χώρας διανέµονται ειδικά φωτογραφικά µηχανήµατα για τα οποία εκπαιδεύονται οι αρµόδιοι αστυνοµικοί. 

  • Οι νέες ταυτότητες θα είναι στο µέγεθος µιας πιστωτικής κάρτας και το κόστος τους θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνοι θα έχουν έκπτωση 50%.
  • Το νέο δελτίο ταυτότητας θα είναι πιο ανθεκτικό από αυτό που χρησιµοποιούµε τώρα και δεν θα τσαλακώνεται, ενώ θα ισχύει για 10 χρόνια.
  •  Στην πίσω όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ηµεροµηνία έκδοσης και λήξης, η Αρχή έκδοσης και ο αριθµός πρόσβασης κάρτας - CAN.
  • Στην πίσω όψη θα υπάρχουν το όνοµα πατέρα και µητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η οµάδα αίµατος (προαιρετικά), καθώς και το ύψος (µετά τη συµπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας).
Η αλλαγή αυτή έρχεται προκειµένου να εναρµονιστεί η χώρα µας µε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και µε τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσµου, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να µπορούν να ταξιδεύουν µε ασφάλεια. Σηµειώνεται πως οι νέες ταυτότητες δεν θα είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν. Η παρουσίαση του εγγράφου αναµένεται να γίνει στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και η διαδικασία αλλαγής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί µέχρι τον Αύγουστο του 2024. 

Τα στοιχεία τα οποία θα αποθηκεύονται στο τσιπ που θα φέρει η νέου τύπου ταυτότητα θα είναι τα βιοµετρικά χαρακτηριστικά του κάθε πολίτη, δηλαδή η φωτογραφία του και το δακτυλικό αποτύπωµα, και θα χρησιµοποιούνται έπειτα από σκανάρισµα σε ελέγχους σε αεροδρόµια, αστυνοµικά τµήµατα κ.ά., ενώ για τον έλεγχο θα υπάρχουν ειδικά µηχανήµατα ταυτοποίησης. Σε καµία περίπτωση, όπως λένε πηγές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν περιλαµβάνεται στις προδιαγραφές σύστηµα γεωεντοπισµού.

Ο εντοπισμός

Ωστόσο, πολλοί συµµέτοχοι σε παραεκκλησιαστικές οργανώσεις ή συλλόγους πιστεύουν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει ένα «δαιµονισµένο τσιπάκι», το οποίο, µάλιστα, ανά πάσα στιγµή θα εντοπίζει τον κάτοχο της ταυτότητας.

Ο φοιτητής Παναγιώτης Ασηµάκης εξηγεί στα «Π» τους λόγους που δεν επιθυµεί τη νέα ταυτότητα: «Στον αόρατο πόλεµο της εποχής που διανύουµε, η νέα ταυτότητα είναι ο προάγγελος του τσιπ στο σώµα! Οι Αγιοι Πατέρες µάς προειδοποίησαν γι’ αυτό το στάδιο και ως άνθρωποι µε ελεύθερη βούληση κάνουµε αντίσταση στις εντολές της Νέας Τάξης Πραγµάτων! Η Ελλάδα είναι η χώρα της ελευθερίας και όχι του περιορισµού, της καταπίεσης και της απαγόρευσης».

Για τον λόγο αυτόν, όπως λέει ο πρόεδρος Αστυνοµικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακµάνης, στα «Π», είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που συρρέουν στα αστυνοµικά τµήµατα προκειµένου να εκδώσουν τις παλιές ταυτότητες, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα χρειαστεί να βγάλουν τις νέες, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται ένας τεράστιος όγκος δουλειάς. «Το τελευταίο διάστηµα προσέρχονται στα τµήµατα κατά δεκάδες, φτιάχνουν τη δική τους σειρά προτεραιότητας, κρατώντας τα ονόµατά τους σε λίστα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στήνονται έξω από τα τµήµατα ακόµα και από τις 5.30 το πρωί για να πιάσουν σειρά.

Οι περισσότεροι έρχονται µε το πρόσχηµα ότι η ταυτότητά τους είναι παλιά ή έχει υποστεί φθορά και ζητούν να την αλλάξουν. Φυσικά, η αλήθεια, που οι περισσότεροι δεν λένε, είναι πως φοβούνται ότι θα πάρουν το «χάραγµα» ή θα παρακολουθούνται, οπότε θεωρούν πως, αφού έβγαλαν τώρα νέα ταυτότητα, θα την αλλάξουν έπειτα από 10 χρόνια, γεγονός που δεν ισχύει». Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Α.Τ. Αίγινας, εκεί όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», σπεύδουν οι καλόγριες από τις µονές του νησιού για να βγάλουν τις παλιές ταυτότητες. 

«Οσο κι αν τους εξηγούµε ότι θα αναγκαστούν να προµηθευτούν τις νέες ταυτότητες, εκείνες επιµένουν, µε αποτέλεσµα καθηµερινά να δηµιουργούνται ατέλειωτες ουρές. Υπάρχουν ηµέρες που µέχρι αργά το βράδυ βγάζουµε ταυτότητες», λένε άνθρωποι από το αστυνοµικό τµήµα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8