Aνεβαίνουν οι τόνοι στην τουρκική ρητορική, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλάει για «επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο».

Μάλιστα, είπε πως «στηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, διασφαλίσαμε τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Μιλώντας χθες στη Ναυτική Ακαδημία, ο Ερντογάν υποστήριξε τη στήριξη που δίνει η Άγκυρα στη Λιβύη, κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα μίλησε και για «επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν δήλωσε: «Yποστηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αποτρέψαμε τη διαίρεση αυτής της χώρας και διασφαλίσαμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο. Η συμπεριφορά μας απέναντι σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο είναι ήδη γνωστή σε όλους τους συνομιλητές μας. Υπερασπιζόμαστε, παράλληλα, τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους».

«Στην Κύπρο η μόνη λύση είναι τα δύο κράτη»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Άκτουρκ, δήλωσε χθες: «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς. Συνεχίζουμε τις αμοιβαίες προσπάθειες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της θετικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο».

Το δόγμα με τα μη επανδρωμένα μαχητικά

«Το Kizil θα συγκρούεται με τα μη επανδρωμένα μαχητικά. Θα πέφτει πάνω τους. Αλλάζουμε τις αερομαχίες». Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, επικεφαλής της τεχνολογικής εταιρείας Bayraktar, δήλωσε: «Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ''Kizil elma'' είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα κια μια νέα και μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη. Ανοίγουμε τις πύλες του μέλλοντος ενός νέου κόσμου. Ο πλανήτης οδηγείται σε αερομαχίες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό γίνεται με το Kizil elma.

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αλλάζει και τα δεδομένα στις αερομαχίες. Καθώς στις κλασικές αερομαχίες τα αεροσκάφη κάνουν ελιγμούς και δεν συγκρούονται. Ενώ το πρώτο πράγμα που θα κάνει το μη επανδρωμένο είναι να συγκρουστεί με το άλλο αεροσκάφος. Άρα υπάρχει η διαφορά μεταξύ επανδρωμένου αεροσκάφους με μη επανδρωμένο. Βασικά κανένα επανδρωμένο αεροσκάφος δεν θα θέλει να πλησιάσει ένα μη επανδρωμένο μαχητικό. Θα επιχειρήσει να το καταρρίψει από απόσταση. Δεν θα θέλει να το προσεγγίζει, καθώς μέσα τους δεν υπάρχει άνθρωπος. Στο επανδρωμένο αεροσκάφος χρειάζεται ίσως και 20 χρόνια για να εκπαιδευτεί κάποιος».

Εξοπλιστικά και ΗΠΑ

Όλο και επανέρχονται τα τουρκικά ΜΜΕ στο θέμα των εξοπλιστικών της Ελλάδας βάζοντας στο μικροσκόπιο και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στην Ελλάδα, επιχειρούν να εξοπλίσουν τα νησιά», ανέφερε το δίκτυο Haberturk.

«Το ζήτημα είναι πως εξοπλίζουν την Ελλάδα και το δεύτερο ζήτημα είναι πως έρχονται οι ΗΠΑ. Κάποιοι συζητούν και λένε "οι ΗΠΑ δίνουν όπλα, τι θα γίνει με μας". Το ζήτημα είναι πως εξοπλίζουν την Ελλάδα κι αυτό δημιουργεί θέμα για εμάς, αλλά το άλλο θέμα είναι πως οι ΗΠΑ κατεβαίνουν στο πεδίο, επιχειρούν να εξοπλίσουν τα νησιά. Το αναφέρω για να μην το παραλείψουμε, υπάρχει και η άρση του εμπάργκο όπλων στους Ελληνοκυπρίους. Όλα αυτά έχουν άμεσες σχέσεις μεταξύ τους», ανέφερε το τουρκικό δίκτυο.