Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τον δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη, για τη νέα πολιτική περίοδο, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο φόντο της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα πολλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στον δρόμο της ανάπτυξης. Παρά τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα απαντούν σε όσους αμφισβητούν τη δράση μας στην αρχή της νέας θητείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή μας σε μεγάλες αλλαγές. Ξέρουμε ότι δεν θα λείψουν τα εμπόδια στον δρόμο μας, αλλά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το στίγμα της νέας «γαλάζιας» διακυβέρνησης μόλις μία εβδομάδα πριν από την άνοδό του στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα και εν είδει πολιτικής αποτίμησης της πρώτης κοινοβουλευτικής κόντρας ο πρωθυπουργός επεφύλαξε ένα δηκτικό σχόλιο για την πολιτική ατμόσφαιρα στο μετεκλογικό Κοινοβούλιο: «Δυστυχώς, πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορόνες, δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση. Είναι νομίζω σαφές, συνεπώς, ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο στη νέα Βουλή πως θα είμαστε μόνοι μας στον δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

Στο θέμα των ψηφιακών ταυτοτήτων και τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ αυστηρός: «Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε τσιπάκια ούτε κάμερες ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνονται οι πολίτες θύματα εμπαιγμού σπεύδοντας να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για fake news.

Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως η διαμόρφωση της ατζέντας του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου προδίδει τις μείζονες προτεραιότητες της τρέχουσας 4ετίας. Τα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, του Δικαιοσύνης για την ταχύτερη απονομή της, του υπουργείου Υποδομών για τα αστικά λεωφορεία και του Εργασίας και Μεταφορών πιστοποιεί την προσήλωση της κυβέρνησης στην ταχεία και ανεμπόδιστη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα στο νευραλγικό πεδίο της Υγείας, με εστίαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η λειτουργία του ΕΚΑΒ διασυνδέεται οργανικά πλέον με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Στόχος των κυοφορούμενων αλλαγών είναι να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης στα 7 έως 10 λεπτά. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει την πρόσληψη 800 μόνιμων μελών πληρωμάτων, καθώς και την προμήθεια έως και 250 νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας, ενώ περιλαμβάνεται και η δημιουργία περισσότερων βάσεων αεροδιακομιδών.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έρχονται να εξορθολογίσουν τις ποινές στη μεσαία και χαμηλή παραβατικότητα. Συγκεκριμένα θεσπίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αναστολή των ποινών, ενώ μειώνεται αισθητά ο χρόνος για την έναρξη των δικών. Επίσης, αυξάνονται τα διοικητικά πρόστιμα για τον εμπρησμό είτε από δόλο είτε από αμέλεια, ενώ εφεξής για τους εμπρησμούς από αμέλεια μέρος της ποινής θα εκτίεται με φυλάκιση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά κατά την έναρξη της εισαγωγικής του τοποθέτησης και στις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Έβρο και Πάρνηθα, κάνοντας ειδική μνεία στην πρόσληψη 1.200 πυροσβεστών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επ’ αυτού: «Στη Βουλή χθες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για τις αντίξοες συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε φέτος το καλοκαίρι, χωρίς να κρύψω τις αδυναμίες οι οποίες έχουν διαπιστωθεί, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά και χωρίς να μηδενίσω τις τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες έγιναν και γίνονται ακόμα σε μια άνιση μάχη, προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή