Σε εξέλιξη είναι η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel με αποτέλεσμα να αναμένεται δύσκολη νύχτα με καταιγίδες, κεραυνούς και υψηλό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε μεγάλο μέρος της επικράτειας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ήδη η κακοκαιρία πλήττει τις περιοχές της Ηλείας, του Ιονίου, της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας με την Πολιτική Προστασία να δίνει σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ εστάλη 112 σε έξι περιοχές, οι οποίες αναμένεται στη διάρκεια της νύχτας να υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου οι κάτοικοι να λάβουν τα μέτρα τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για τις επόμενες ώρες.

Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη και στη Θεσσαλονίκη.


Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας




Χιλιάδες κεραυνοί

Τα φαινόμενα έως το απόγευμα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Αναλυτικά:

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr).

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Μεγάλα ύψη βροχής

Σύμφωνα με το meteo τα κεντρικά και τα νότια της χώρας θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, από σήμερα Δευτέρα 04/09 και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Koλλιδάς: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

Όπως τόνισε ο διευθυντής του εθνικού κέντρου της ΕΜΥ, η Πιερία είναι μία από τις περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο δυνατός αέρας θα εμποδίσει το νερό να πάει προς τη θάλασσα, μεγαλώνοντας το πρόβλημα στις χερσαίες περιοχές.

Η κακοκαιρία δε θα περιορισθεί όμως εκεί καθώς θα πληγούν ιδιαίτερα όλες οι περιοχές από Κατερίνη μέχρι Μαγνησία και μέρος της Φθιώτιδας. Στη Θεσσαλία θα πληγούν παραθαλάσσιες περιοχές της Λάρισας όπως και του Πηλίου, αλλά και πεδινές περιοχές.

Θα πληγούν όμως και ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, όπως στην Ευρυτανία. 

Στη Στερεά Ελλάδα θα πληγεί εκτός από τη Φθιώτιδα και η Βοιωτία, με αρκετές περιοχές της Αττικής να επηρεάζονται ιδιαίτερα, όχι μόνο στα βόρεια του νομού αλλά και στα νότια, φθάνοντας μέχρι την Αργολίδα και άλλες περιοχές Πελοποννήσου όπου δεν αποκλείεται να έχουμε έντονα φαινόμενα.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο Θ. Κολυδάς, κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχουμε τόσο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική, όσο σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αν και ερωτηματικό παραμένει το πώς θα συγκρατηθούν τα νερά της βροχής σε περιοχές που κάηκαν το φετινό καλοκαίρι, όπως στην Πάρνηθα. Από την άλλη πλευρά, η έντονη βροχόπτωση μπορεί να βοηθήσει να σβήσει οριστικά η φωτιά στην Έβρο.

Ένα άλλο στοιχεία που προβληματίζει, όπως ανέφερε ο διευθυντής του κέντρου μελετών της ΕΜΥ στο Star, είναι ότι η κακοκαιρία Daniel θα διαρκέσει από σήμερα τα μεσάνυχτα μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα. Μάλιστα μέσα σε δύο μέρες σε περιοχές όπως οι Σποράδες θα πέσουν 300 χιλιοστά βροχής, αριθμός σπάνιος όπως επισήμανε ο Θ. Κολυδάς.