Στο εδώλιο του Θ΄Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κάθεται σήμερα ο πατέρας Αντώνιος και επτά πρώην εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ανά την Ελλάδα για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων στον οργανισμό, που αφορούν, κατά περίπτωση, διαφορετικές χρονικούς περιόδους.


Συνολικά πρόκειται για 11 περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών οι οποίες εκτείνονται χρονικά από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες για τις οποίες δικάζεται ο πατέρας Αντώνιος και οι συνεργάτες του αφορούν τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απειλής και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα.

Ο ιερέας έχει παραπεμφθεί σε δίκη τόσο για την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στον οργανισμό όσο και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, καθώς φέρεται είτε να γνώριζε είτε να υπαγόρευε τις κακοποιητικές συμπεριφορές στους υπαλλήλους της «Κιβωτού του Κόσμου» και συγκατηγορούμενους του.

Ο πατέρας Αντώνιος και οι τότε συνεργάτες του φέρονται να προκάλεσαν στα ανήλικα παιδιά που ήταν υπό την προστασία της «Κιβωτού του Κόσμου», στις δομές της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου και της Καλαμάτας, σωματικές κακώσεις και βλάβη της υγείας τους.

Οι καταγγελίες

Μεταξύ άλλων τους αποδίδονται ότι υποχρέωναν ανηλίκους σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, τους επέβαλλαν παρατεταμένη απομόνωση, αναγκάζοντας τους να παραμένουν σε κρύα δωμάτια χωριστά από τα άλλα παιδιά και τους εξανάγκαζαν σε εξαντλητικές πολύωρες εργασίες.

Ταυτόχρονα, εκδικάζονται και καταγγελίες για τον άγριο ξυλοδαρμό φιλοξενούμενου στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο από τον διευθυντή και ένα εργαζόμενο με γροθιές, κλωτσιές, σανίδες και πέτρες που κρατούσαν στα χέρια τους, υπόθεση για την οποία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός ο πατέρας Αντώνιος.

Κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πατέρας Αντώνιος και για ανάλογο περιστατικό στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2022 που αφορά επίθεση σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων φιλοξενούμενων στη δομή από τον διευθυντή και εργαζόμενο «με γροθιές και κλωτσιές και με ένα σιδερένιο αντικείμενο που κρατούσαν στα χέρια τους, στο πρόσωπο και στο σώμα, προκαλώντας τους μώλωπες και οιδήματα στο πρόσωπο και στα μάτια και αιμορραγία στα πόδια».

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας Αντώνιος αντιμετωπίζει και κατηγορίες που αφορούν σε ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη που αφορά δύο περιστατικά ξυλοδαρμών σε Αθήνα και Διμήνι Βόλου όπως και την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου που αφορούν ακόμα δύο περιστατικά στον Άνω Βόλο και το Διμήνι Βόλου.

Όσον αφορά αυτές τις πλημμεληματικές κατηγορίες, η δικογραφία διαχωρίστηκε και η δίκη προσδιορίστηκε κατ΄απόλυτη προτεραιότητα υπό τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων.

Εισαγγελική κρίση

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η εισαγγελική κρίση σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα σε βάρος του για τρία κακουργήματα, απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για τα οικονομικά της Κιβωτού, υπόθεση για την οποία ελέγχεται και η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή. Και για τις τρεις δικογραφίες, ο πατέρας Αντώνιος, έχει κοινή υπερασπιστική γραμμή, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος.