Μία εβδομάδα έχει περάσει από την επίθεση σε βάρος 26χρονης με σύριγγα στην Καισαριανή κι οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό του νεαρού δράστη που όπως φαίνεται συνεχίζει να κρύβεται, παραμένουν άκαρπες. Οι Αρχές ξεψαχνίζουν δύο πανομοιότυπες υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Εξετάζουν παλαιές υποθέσεις

Ο δράστης επιτίθεται και αμέσως μετά απομακρύνεται από το σημείο. Οι αστυνομικοί που έχουν δει πεντακάθαρα το πρόσωπό του, διαπιστώνουν από τις εικόνες πως παίρνει τον δρόμο προς Παγκράτι και Ζωγράφου, εκεί που πριν από έναν χρόνο δύο νεαρές κοπέλες είχαν δεχτεί ανάλογες επιθέσεις με τον δράστη να διαφεύγει.

Η επίθεση της περασμένης Τρίτης σημειώθηκε μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Καισαριανή και εκείνες του 2022 στην Ούλωφ Πάλμε κοντά στην είσοδο του ΕΚΠΑ.

Νεαρή τότε έκανε καταγγελία αλλά οι έρευνες δεν απέδωσαν. «Περπατούσα μόνη στην Ούλωφ Πάλμε προς το Παγκράτι. Κάποια στιγμή στο ύψος της πύλης του ΕΚΠΑ, ένιωσα ένα υγρό να πέφτει πάνω μου μέσα από το άλσος Ιλισίων και μετά από λίγα λεπτά αντιλήφθηκα ότι ήταν σπερματικό υγρό. Με έπιασε αμέσως πανικός κι αηδία κι άρχισα να κλαίω και να ουρλιάζω. Με βοήθησαν δύο περαστικές να καθαριστώ και να ησυχάσω με πολλή φροντίδα», περιγράφει θύμα επίθεσης.

Όπως είπε στους αστυνομικούς, είχε προηγηθεί στο σημείο ακόμα μια επίθεση. «Στο μεταξύ πέρασε μια κοπέλα μπροστά μου η οποία όταν κατάλαβε τι έγινε, μου είπε ‘είναι γνωστός αυτός, το έχω πάθει κι εγώ’».

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νεαρή άφησε αιχμές για την στάση αστυνομικών που, όπως ανέφερε, αντί να κινητοποιηθούν άμεσα για να μπλοκάρουν τη διαφυγή του δράστη, άφησαν τον χρόνο να περάσει.

«Πήγα αμέσως λοιπόν να καταγγείλω το περιστατικό σε αυτούς οι οποίοι με κοίταζαν αδιάφοροι λέγοντάς μου ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι εκεί για άλλο σκοπό και πως αν θέλω να διερευνηθεί θα πρέπει να καλέσω την αστυνομία».

Πού στρέφονται οι έρευνες

Στην περίπτωση της 26χρονης στην Καισαριανή, οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως μετά την καταγγελία, με τη νεαρή να ευελπιστεί πως σύντομα θα μάθει ποιος κρύβεται πίσω από την αρρωστημένη επίθεση σε βάρος της.

Με τη σύριγγα στα χέρια, αφού πρώτα είχε ελέγξει ότι δεν τον έβλεπε και δεν τον ακολουθούσε κανείς, χωρίς οι δύο γυναίκες να καταλάβουν την παρουσία του και χωρίς κανείς να τον εμποδίσει να διαφύγει, έκανε την επίθεση.

Η σύριγγα, σύμφωνα με την αστυνομία, περιείχε γενετικό υλικό του δράστη, όπως συνέβη και τον Σεπτέμβριο του 2022 στην περιοχή του Ζωγράφου με δύο νεαρές κοπέλες να ζουν στιγμές πανικού από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Κλήθηκε ομάδα ΔΙΑΣ για το περιστατικό η οποία κι έκανε τουλάχιστον 15′ για να φτάσει στο σημείο και η οποία κατέγραψε το περιστατικό και τα στοιχεία μου χωρίς να μου δώσει καμία σχετική οδηγία για το τι να κάνω. Εκ των υστέρων έμαθα ότι θα έπρεπε να κρατήσω γενετικό υλικό για να το καταθέσω στην ασφάλεια προς διερεύνηση».

Όπως καταγγέλλει η κοπέλα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι ο δράστης πέτυχε τον μεγάλο του στόχο μετά την ανεπίτρεπτη και άρρωστη πράξη του, που ήταν να μη συλληφθεί. «Ειλικρινά δεν ξέρω τι ήταν χειρότερο από όλα αυτά: το περιστατικό σαν περιστατικό, ή η στάση της αστυνομίας που φύλαγε μια Πύλη ενώ συνέβαιναν αυτά δίπλα της».

Οι περιγραφές για τους δράστες των επιθέσεων είναι διαφορετικές αλλά οι αστυνομικοί δεν μπορούν για την ώρα να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχουν να κάνουν με το ίδιο πρόσωπο.

Ο χρόνος περνά, ο εντοπισμός του νεαρού που επιτέθηκε με τη σύριγγα καθυστερεί και οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση καλούνται να τον εντοπίσουν άμεσα για να μπει τέλος στην δράση του.

Παρόμοιο περιστατικό στην Βρετανία

Στην Βρετανία τον περασμένο Ιούνιο, συνελήφθη νεαρός αφού πρώτα είχε χρειαστεί να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια.

Ο 26χρονος παραμόνευε σε δρόμους του Μπέρμινγχαμ, εκτόξευε σε διερχόμενες μπουκάλι που περιείχε γενετικό του υλικό και αναγκάστηκε να παραδοθεί όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του.

Μέχρι στιγμής ο δράστης στην Καισαριανή δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει το ίδιο. Συνεχίζει να κρύβεται και πιθανότατα παρακολουθεί τον σάλο που προκάλεσε η πράξη του.

Το προφίλ του δράστη

Ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος και δρ. Ψυχιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών μίλησε στην εκπομπή του LIVE NEWS για τα χαρακτηριστικά των δραστών τέτοιων επιθέσεων.

«Έχουν καταγγελθεί τέτοια περιστατικά στο γραφείο μου από γυναίκες και γι’αυτό χρειάζεται περισσότερη κοινωνική προστασία. Η ανθρώπινη βία και η έξαρση της παθολογίας, και κυρίως της χαμηλής αυτοεκτίμησης κάνουν την Αθήνα να μην είναι πια μία ”αθώα”πόλη».

Και πρόσθεσε ο δρ. Ασκητής: «Ο δράστης έχει ψυχοπαθητική προσωπικότητα, φοβάται να φλερτάρει και να εκφράσει τον εαυτό του ανοιχτά. Δεν έχει την ψυχική δύναμη να φλερτάρει μία γυναίκα και να της εκφράσει τα συναισθήματά του».

«Όλο αυτό καταδεικνύει ότι η κοινωνία είναι πιο φοβική, περισσότερο αμυντική και παράλληλα επιθετική, πίσω από την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Απαιτούνται περισσότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα», κατέληξε ο δρ. Ασκητής