Τα σοκαριστικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από την επιχείρηση εκδίωξης 36χρονου από το πλοίο, τον οποίον και έσπρωξαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πνιγεί, έχουν σοκάρει όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη και τους ανθρώπους του αδικοχαμένου Αντώνη στον Άγιο Νικόλαο.

Ο Αντώνης Καρυώτης ταξίδευε συχνά από το Ηράκλειο για το μεγάλο λιμάνι και μάλιστα γνώριζε ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon. Φέρεται να είχε εισιτήριο όταν το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, προσπάθησε να προλάβει το πλοίο πριν αυτό αναχωρήσει. Τα όσα ακολούθησαν μέχρι ο νεαρός να βρεθεί στη θάλασσα, έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από βίντεο.

Όπως δείχνουν οι εικόνες έσπρωξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο που έφευγε με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου.

Βιοπαλαιστής

Ο άτυχος νεαρός ζούσε στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι με τις δύο του αδελφές ενώ πρόσφατα είχε χάσει την μητέρα του. Ήταν άνθρωπος της βιοπάλης, όπως τον περιγράφουν άτομα που τον γνώριζαν και γνωστός στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη, ο 36χρονος ταξίδευε συχνά για τον Πειραιά και ήταν γνώριμος με ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος.

Ήταν μέλος δεκαμελούς οικογένειας ενώ όπως λένε λιμενικές πηγές, ο 36χρονος είχε πληρώσει εισιτήριο το οποίο μάλιστα βρίσκεται στα χέρια των λιμενικών αρχών στο πλαίσιο της προανάκρισης. Σε πλάνα που κόβουν την ανάσα, καταγράφεται ο αργοπορημένος επιβάτης, ο οποίος προλαβαίνει και ανεβαίνει στον καταπέλτη του πλοίου που ακόμη δεν έχει ξεκολλήσει από την προβλήτα. Την ώρα εκείνη, δύο άτομα από το πλήρωμα τον σπρώχνουν έξω από το πλοίο που συνεχίζει τις διαδικασίες απόπλου.

Θυμίζουμε ότι στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε ο κ. Δημήτρης, αυτόπτης μάρτυρας και επιβάτης του πλοίου: «Το καράβι έφευγε 9 η ώρα εκείνη την ώρα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να μπει μες το πλοίο και ο Ύπαρχος αρχίζει και τον σπρώχνει. Έκανε δυο –τρεις προσπάθειες να μπει μέσα και ο Ύπαρχος συνεχίζει κι τον σπρώχνει, όλοι φωνάζαμε γιατί ήταν φανερό ότι θα τον ρίξει στην θάλασσα. Δεν είναι μόνο ότι τον έριξε στην θάλασσα έχει μια ψυχρή συμπεριφορά, κοιτάει λες και έπεσε ένα χαρτί στη θάλασσα και δίνει σήμα ότι φεύγουμε κανονικά και σηκώνει τον καταπέλτη και το πλοίο έφυγε. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να γίνει κάποια διάσωση, ήταν συγκλονιστικό και σοκαριστικό να βλέπεις έναν άνθρωπο να στροβιλίζει στη θάλασσα από τη δίνη της προπέλας και το ταξίδι συνεχίστηκε κανονικά.

Φωνάζαμε «ασ’ τον να μπει θα τον ρίξεις στη θάλασσα» Μετά έφυγαν κάποιοι και πήγαν στον καπετάνιο για να του φωνάξουν και να του μιλήσουν, τους έκλεισε την πόρτα και το ταξίδι συνεχίστηκε κανονικότατα. Το εντυπωσιακό είναι η ψυχρότητα που δείχνει ο Ύπαρχος στην πτώση του ανθρώπου στη θάλασσα, ήταν υποχρεωμένος να δώσει σήμα στο Λιμεναρχείο ότι είναι άνθρωπος στη θάλασσα. Δεν δόθηκε κανένα σήμα γιατί εμείς πήραμε τηλέφωνο και ειδοποιήσαμε και εγώ έστειλα το βίντεο των 8 δευτερολέπτων στον αξιωματικό υπηρεσίας και από εμάς τους επιβάτες κινηθήκανε οι διαδικασίες αλλιώς θα είχε περάσει το θέμα στο ντούκου όπως έλεγαν ότι πήδηξε μόνος του. Κάναμε περίπου μια ώρα πορεία και μας σταματήσανε αρόδο και η ανακοίνωση ήταν ότι δόθηκε εντολή από το Λιμεναρχείο να παραμείνουμε στο σημείο αυτό και ότι για το συμβάν που συνέβη στο Λιμάνι δεν φέρει καμία ευθύνη η εταιρεία. Μετά γυρίσαμε πίσω με εντολή του Εισαγγελέα.

Έφυγε ένας νέος άνθρωπος τζάμπα, είχε δεν είχε εισιτήριο γιατί κάποιοι τον είδαν ότι ήταν μέσα στο βαπόρι και τον βγάλανε έξω και έκανε άλλη μια προσπάθεια να μπει χωρίς εισιτήριο απ’ ότι λένε , δεν ήταν δηλαδή ότι πήγε να προλάβει το πλοίο. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τον πετάξεις στη θάλασσα, τον αφήνεις μέσα και τον πας στο Λιμεναρχείο του Ηρακλείου και τον παραδίδεις σαν λαθρεπιβάτη. Για 40€ χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Ο Ύπαρχος είναι το Νο2 του καραβιού, αυτός δίνει την εντολή ότι φεύγουμε κανονικά δεν τρέχει τίποτα. Ο τρόπος που γυρνάει την πλάτη είναι σοκαριστικός.

Έδωσα κατάθεση και από την ανάκριση την οποία άκουγα δεν γράφτηκε τίποτα στο νηολόγιο, τίποτα απολύτως για το συμβάν που ήταν υποχρεωμένοι να το γράψουν εκείνη τη στιγμή που συνέβη. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια τον Ανακριτή που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή, τα ξεσκόνισε όλα. Είμαι σοκαρισμένος από το να βλέπω έναν άνθρωπο να τον πετάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι και να γυρνάνε την πλάτη και επίσης από το ότι ήταν απαθείς όλοι στο λιμάνι, στο ντόκο, σαν να βλέπανε θέατρο. Δεν κάνανε καμία προσπάθεια, δεν πέταξαν από το καράβι ένα σωσίβιο, δεν ασχολήθηκε με τη διάσωση κανένας. Σαν να έπεσε μια μπάλα και δεν πειράζει θα πάρουμε άλλη».




Παράλληλα, αυτόπτης μάρτυρας μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε τι συνέβη: «Ο άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο. Τον έσπρωχνε ο τύπος με το λευκό πουκάμισο. Έκανε δύο τρεις προσπάθειες ο άλλος να μπει μέσα στο πλοίο. Την ώρα που ξεκινούσε ο καταπέλτης να φύγει, έφευγε ξεκόλλαγε και αυτός συνέχιζε και τον έσπρωχνε. Φώναζαν: τι κάνεις, τι κάνεις; Έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα. Και οκ έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα…

Τον έριξες επί τόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε.

Μετά από λίγο βγήκε στην επιφάνεια, είχε πνιγεί κατευθείαν. Τον γύρναγε μέσα η θάλασσα και μετά από λίγο τον χάσαμε. Πήρα το λιμεναρχείο, είχαν πάρει και άλλα άτομα και μετά από λίγο μας γύρισαν πίσω. Το πλήρωμα έλεγε ότι πήγε να προλάβει το πλοίο και έπεσε μόνος του. Αλλά δεν έγινε αυτό».