Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας, μετά την επέλεση της κακοκαιρίας Daniel.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Άδειασαν ράφια στα μάρκετ οι Βολιώτες - Ουρές στα ανοιχτά σουβλατζίδικα  

Τεράστιες είναι οι ουρές που σχηματίζονται στα σούπερ μάρκετ της πόλης, σε όσα λειτουργούν, καθώς εκατοντάδες είναι οι Βολιώτες που έσπευσαν να προμηθευτούν νερό αλλά και τρόφιμα. Κυριολεκτικά άδειασαν τα ράφια, ενώ πλέον και στα μάρκετ το εμφιαλωμένο νερό είναι σε έλλειψη.

Την ίδια στιγμή, λόγω και διακοπών ρεύματος, πολλοί ήταν αυτοί που προσέτρεξαν σε σουβλατζίδικα για να πάρουν κάτι να φάνε. Οι ουρές είναι απερίγραπτες. Παράλληλα, στα μίνι μάρκετ που είχαν λίγες δεκάδες εμφιαλωμένων νερών, αυτές ήδη έχουν εξαφανιστεί.


Δύο νεκροί και τρεις αγνοούμενοι

Την ίδια ώρα, σορός ηλικιωμένης ανασύρθηκε στην περιοχή Παλτσή Μαγνησίας. Τη γυναίκα ηλικίας περίπου 85 ετών αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες η αστυνομία και η πυροσβεστική μετά την θεομηνία που έπληξε την περιοχή. Στην ίδια περιοχή όπως έγινε γνωστό αγνοούνται δυο άνδρες ηλικίας 85 και 87 ετών. Χθες Τρίτη νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου, ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι ένας ακόμα άνδρας αγνοείται. 

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel συνεχίζεται με καταιγίδες, κεραυνούς, θυελλώδεις ανέμους και «πλημμύρα» προβλημάτων.

Οι καταστροφές σε Βόλο, Λάρισα και Σκιάθο είναι τεράστιες. Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το συγκεκριμένο σημείο του ιδρύματος, ενώ εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος και νερού σε όλο το εύρος της Μαγνησίας, με προβλήματα να εντοπίζονται και στις επικοινωνίες.

Οι εικόνες από τον Βόλο και το Πήλιο συγκλονίζουν καθώς τα πάντα είναι πνιγμένα στα νερά, σπίτια, περιουσίες, δρόμοι ενώ ακόμη δεν είναι εμφανές το μέγεθος της καταστροφής από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας. 

Παλιό Λιμεναρχείο: «Είμαστε εγκλωβισμένοι - Αφήστε τους συγγενείς μας να φέρουν προμήθειες»

Απελπιστικές είναι οι στιγμές που ζουν από χθες οι κάτοικοι στο Παλιό Λιμεναρχείο στον Βόλο. Από χθες χωρίς ρεύμα και νερό, με τα σπίτια τους να είναι πλημμυρισμένα και γεμάτα νερό και λάσπη, εκείνοι προσπαθούν να επιβιώσουν της καταστροφής, ενώ πολλοί από αυτούς έφτασαν σε σημείο να βγουν και να μείνουν στις ταράτσες τους.

Κάτοικος της περιοχής απεύθυνε έκκληση για βοήθεια γράφοντας χαρακτηριστικά «Κάνω έκκληση σε όποιον έχει τα μέσα να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο, γιατί δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, έχουμε 2 μέτρα νερό, είμαστε πάνω από 1000 κάτοικοι εγκλωβισμένοι , θέλουμε νερό και φαγητό στο Παλιό Λιμεναρχείο, άλλοι είναι σε ταράτσες και άλλοι είμαστε σε γείτονες, τα σπίτια μας έχουν καταστραφεί όλα. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΜΉΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ».

Η περιοχή είναι μέσα στο νερό, τη λάσπη και οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό να πιουν.



Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Νέα Ιωνία

Στη Νέα Ιωνία Βόλου, περιοχή από την οποία περνάει το ποτάμι του Κραυσίδωνα το οποίο χθες φούσκωσε και παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, οι εικόνες είναι ενδεικτικές της καταστροφής. 

Οι δρόμοι παραμένουν πλημμυρισμένοι, δέντρα έχουν πέσει και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και έχουν καταλήξει σε μια μάζα το ένα πάνω στο άλλο.

Ενδεικτικό της ορμής του νερού είναι το γεγονός ότι αυτοκίνητα κατέληξαν σε αυλές σπιτιών σπάζοντας τους τοίχους.

Το νερό ανέβηκε σε μεγάλο ύψος, με τους κατοίκους ήδη να μετρούν τις πληγές τους.






Mε το πρώτο φως της ημέρας, οι εικόνες από τη μανία της κακοκαιρίας που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στον Βόλο, είναι αποκαλυπτικές. 

Την προσοχή των οδηγών ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιός. Όπως χαρακτηριστικά είπε γίνεται υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός 4*4 αυτοκινήτου έναντι των συμβατικών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Αρτοποιός πολλά αμάξια τέτοιου τύπου έμειναν χθες αφού μπήκε νερό στον κινητήρα και εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ συμπλήρωσε πως το πιο επικίνδυνο είναι το οδόστρωμα το οποίο ίσως να έχει υποστεί καθίζηση, γεγονός που δεν θα είναι ευδιάκριτο.

Ζήτησε την προσοχή και όλων των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σημείωσε πως το βράδυ της Τρίτης εστάλη και μήνυμα από το 112 για υπενθύμιση της απαγόρευσης. 

Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως η Ζαγορά Πηλίου έχει δεχθεί τα μεγαλύτερη ποσότητα νερού, πάνω από 700-800 χιλιοστά νερού και όλο αυτό το νερό όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν προς τα παράλια του ανατολικού Πηλίου όπως είναι ο Αη Γιάννης, τα Ποτιστικά κλπ. 

Τέλος για τις διακοπές ρεύματος σημείωσε πως υπήρχαν συχνές διακοπές που γινόταν άμεση αποκατάσταση, στύλοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποστεί βλάβες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που επιχειρούν ακόμη και το να προσεγγίσουν κάποια σημεία.





Απόκοσμες εικόνες στο Πήλιο

Το magnesianews.gr βρέθηκε στο δρόμο, που μέχρι χθες, ανέβαινε στο Πήλιο, και πιο συγκεκριμένα προς Πορταριά, δρόμος που σήμερα δεν υπάρχει και είναι αποκομμένη η πρόσβαση. Η κυκλοφορία γίνεται μόνο μέσω Άλλης Μεριάς, με τους φορείς να τονίζουν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Απόκοσμες εικόνες που κατέγραψε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βόλου, Φρόσω Παύλου, στην παραλιακή Μηλίνα του Νοτίου Πηλίου, που επλήγη ιδιαίτερα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδική πρόσβαση στην περιοχή, οι κάτοικοι και οι παραθεριστές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Μόνο δια θαλάσσης, αν γίνεται και υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να υπάρχει βοήθεια. Ψάχνουν από χθες έναν άνθρωπο από το γειτονικό χωριό Μετόχι που πήγε στην Μηλίνα και δεν μπορούν να τον βρουν. Παράλληλα από το πρωί προσπαθούν να απεγκλωβίσουν αρρώστους και ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους. Επίσης γίνεται έκκληση για βοήθεια από εθελοντές αφού τόνοι λάσπης έχουν εγκλωβίσει πολίτες μέσα στα σπίτια τους.






Ο χείμαρρος “κατάπιε” σπίτι στην παραλία του Χόρτου

Κάτω από τεράστιες ποσότητες πετρών και λάσπης έχει θαφτεί το γραφικό χωριό του Χόρτου. Το Νότιο Πήλιο, το οποίο εκτός από υλικές ζημιές μετράει ήδη και ανθρώπινες απώλειες, μετράει τις πληγές του.

Όπως καταγράφει ο φακός του Magnesianews.gr ένα από τα πιο γραφικά σπίτι του χωριού το έχει καταπιεί ο χείμαρρος, καθιστώντας το ουσιαστικά μη κατοικήσιμο. Οι κάτοικοι του χωριού από χθες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού η μετακίνησή τους προς τον Βόλο δεν είναι εφικτή λόγω κατάρρευσης του δρόμου που συνδέει τον Βόλο με το Νότιο Πήλιο, στο ύψος της Μπούφας.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, όλοι οι δρόμοι και οι παράδρομοι έχει γεμίσει από λάσπη και πέτρες και άλλες φερτές ύλες που κατέβασε η βροχή από τις ορεινότερες περιοχές.



Απεγκλωβίζουν νεφροπαθείς

Μία τιτάνια επιχείρηση έχουν στήσει άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν νεφροπαθείς από το Νότιο Πήλιο μετά την πτώση της γέφυρας στην Μπούφα λόγω της κακοκαιρίας, προκειμένου να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Βόλου για αιμοκάθαρση. Η γέφυρα κατέρρευσε στον παραλιακό δρόμο προς Νότιο Πήλιο και συγκεκριμένα στο ύψος της Μπούφας, με τον δρόμο να έχει κοπεί στα δυο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, νεφροπαθείς που έχουν ανάγκη από αιμοκάθαρση πηγαίνουν στη σημείο και άνδρες της ΕΜΑΚ τους μεταφέρουν με φορεία και σχοινιά από τη μία πλευρά στην άλλη, για να πάνε στο νοσοκομείο του Βόλου, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι τώρα δύο γυναίκες.

Δείτε βίντεο:

Νωρίς το πρωί σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στη γέφυρα που κατέρρευσε στον παραλιακό δρόμο προς Νότιο Πήλιο και συγκεκριμένα στο ύψος της Μπούφας.

Οδηγός αυτοκινήτου που δεν είχε ενημερωθεί για την κατάρρευση της γέφυρας, έπεσε ξαφνικά στο κενό, δεδομένου ότι δεν υπήρχε σήμανση στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί ότι ο δρόμος κόπηκε στα δυο. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 7:00 το πρωί και για τη διάσωση του τραυματία οδηγού στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση.


Όπως φαίνεται στις εικόνες που κατέγραψε το Mega, στο σημείο βρέθηκε και μπουλντόζα, η οποία έδεσε ιμάντα στον άξονα του αυτοκινήτου προκειμένου να μετακινηθεί και να απεγκλωβιστεί στη συνέχεια ο οδηγός, ενώ σε ετοιμότητα βρισκόταν και φορείο προκείμενου να απομακρυνθεί ο οδηγός με ασφάλεια από το σημείο.

Λίγο πριν τις 08:30 οι άντρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον οδηγό, ο οποίος έχει τις αισθήσεις του, και αμέσως τον τύλιξαν με ισοθερμικές κουβέρτες.


«Πνίγηκαν» στο νερό και τη λάσπη τα καταστήματα στον Βόλο 

Απελπιστική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά καταστήματα της πόλης, που “πνίγηκαν” στο νερό και τη λάσπη.

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τοποθέτησαν στις εισόδους των καταστημάτων πλαστικά, σακιά άμμου, ακόμη και πλακάκια και τραπέζια για να αποτρέψουν το νερό να εισχωρήσει. Φυσικά η πλειοψηφία των καταστημάτων είναι σήμερα κλειστή, ενώ ελάχιστα είναι τα καταστήματα που λειτουργούν.





Πληροφορίες: magnisianews.gr