Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στην Αττική από το διπλό «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» χθες Τετάρτη (7/9/2023), με αρκετούς δρόμους να πλημμυρίζουν και την Τροχαία να αναγκάζεται σε αρκετά σημεία να προχωρήσει στη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων. Από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα σε Μοσχάτο, Καλλιθέα, Πετράλωνα, με πολλές βιοτεχνίες και αποθήκες να έχουν πλημμυρίσει.

Το πρώτο κύμα του «Daniel» στην Αθήνα σημειώθηκε χθες το απόγευμα, όταν δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια προκαλώντας κομφούζιο σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Ακόμη σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στο Μοναστηράκι πλημμύρισαν καταστήματα, ενώ από το δεύτερο κύμα των έντονων βροχοπτώσεων νερά μπήκαν και στον διάδρομο του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πύργου από την Πειραιώς έως την οδό Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λ. Βουλιαγμένης, από το ύψος της οδού Πρίγκιπος Πέτρου στη Γλυφάδα, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Βομβαρδισμένοι οι δρόμοι στο Μοσχάτο

Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Στάμου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στο Μοσχάτο, στην Καλλιθέα και στα Πετράλωνα. Στο Μοσχάτο έχουν προκληθεί κρατήρες στους δρόμους και είναι αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων. Μάλιστα, ένα λεωφορείο έπεσε μέσα σε λακκούβα και ακινητοποιήθηκε. 


Νωρίς το πρωί της Πέμπτης Ι.Χ. αυτοκίνητο έπεσε μέσα σε χαντάκι που είχε δημιουργηθεί στην οδό Πύργου από τη σφοδρή νεροποντή, καθώς ο οδηγός δεν είχε καταλάβει ότι ήταν κλειστός ο δρόμος.

Κανονικά τα δρομολόγια στον σταθμό «Ευαγγελισμός» του μετρό

Κανονικά λειτουργεί σήμερα ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός», καθώς έγινε η απάντληση των υδάτων που είχαν εισρεύσει χθες λόγω της έντονης νεροποντής, ωστόσο, όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, δεν λειτουργεί το ασανσέρ και οι κυλιόμενες σκάλες. Επίσης κανονικά λειτουργούν το μετρό στο Μοναστηράκι και στο Θησείο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τις Σταθερές Συγκοινωνίες για τον σταθμό «Ευαγγελισμός», λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων της κακοκαιρίας «Daniel», τα νερά είχαν μπει στο ανώτερο επίπεδο του σταθμού από τις εισόδους, με τα συνεργεία να πραγματοποιούν απάντληση των υδάτων, αλλά και καθαρισμό όλων των επιπέδων του σταθμού από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που εισέρρευσαν από τα χειμαρρώδη νερά που σχηματίστηκαν στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

«Στις 5:30 το απόγευμα κι ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπλητταν και την πόλη της Αθήνας, μεγάλοι όγκοι νερού που σχηματίστηκαν στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας εισέρευσαν στο ανώτερο επίπεδο του σταθμού Ευαγγελισμός της Γραμμής 3 του μετρό. Η εισροή μεγάλης ποσότητας υδάτων από την παρακείμενη λεωφόρο έγινε με ένταση από μία από τις εισόδους του σταθμού, την είσοδο Ριζάρη, που παρουσιάζει κατηφορική κλίση. Για λόγους ασφάλειας κρίθηκε απαραίτητη η εκκένωση και το άμεσο κλείσιμο του σταθμού, δίχως ωστόσο να διακοπεί η λειτουργία της Γραμμής, καθώς οι συρμοί συνέχισαν να διέρχονται από τον σταθμό δίχως να πραγματοποιούν στάση. Τεχνικά συνεργεία της ΣΤΑ.ΣΥ. συνεχίζουν να επιχειρούν για την απάντληση των υδάτων, αλλά και τον καθαρισμό όλων των επιπέδων του σταθμού από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που εισέρρευσαν από τα χειμαρρώδη νερά που σχηματίστηκαν στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων κατέβαλε άμεσα προσπάθειες για τον καθαρισμό των φρεατίων και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής».

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα βίντεο και οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από το μετρό στον Ευαγγελισμό, το δυνατό μπουρίνι κατέλαβε εξαπίνης τους πολίτες που πήγαιναν στις δουλειές και στα σπίτια τους και τα ορμητικά νερά, που είχαν σχηματίσει χείμαρρο, παρέσυραν τουλάχιστον τρεις-τέσσερις πολίτες, που κινδύνεψαν με πνιγμό και σώθηκαν την τελευταία στιγμή από συμπολίτες που βρίσκονταν στο σημείο.