Μεγάλη επιχείρηση του στρατού, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το βράδυ για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων κατοίκων των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Μάλιστα, αστυνομικοί της Θεσσαλίας θα πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες «για την πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών πάντα με γνώμονα τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η ΕΛ.ΑΣ.

Οι διασώσεις εγκλωβισμένων από την κακοκαιρία Daniel επρόκειτο να συνεχιστούν όλη τη νύχτα, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας και προσέθεσε ότι «εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 του στρατού και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο από εναέριους διασώστες 67 άτομα και συγκεκριμένα: 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, 27 άτομα και ένα μωρό από την Αγ. Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας όπου εντοπίστηκαν και οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι, 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων». Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3000 μερίδες φαγητού και νερού. «Όπως διαβεβαίωσα και νωρίτερα είμαστε εδώ κοντά στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται σκληρά», σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

202309080026343446
202309080026466610

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή του Πηνειού, αλλά και στο χωριό της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας.  

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός στη Φαρκαδόνα, καθώς έσπασε το φράγμα της Πηνειάδας. Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ότι οι κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο στο δημαρχείο, καθώς το νερό έχει ξεπεράσει τα τρία μέτρα: «Η εικόνα είναι απελπιστική. Όλα τα χωριά του δήμου έχουν πλημμυρίσει. Η Φαρκαδόνα, το μισό χωριό έχει πάνω από 3-4 μέτρα νερό. Όλοι οι κάτοικοι έχουν μαζευτεί στο δημαρχείο, είμαστε πάνω από 1.000 άτομα. Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά, δεν εμφανίστηκε κανείς. Παλεύουμε όλη μέρα με τα μηχανήματα τα δικά μας και των ιδιωτών. Το μόνο που είδαμε, ένα μικρό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που είναι του δήμου μας».

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης της Φαρκαδόνας. Όσοι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν γιατί οι οικίες τους έχουν πλημμυρίσει, ο Δήμος Φαρκαδόνας διαθέτει το δημαρχείο, το ΚΕΠ Φαρκαδόνας και το Λύκειο στην διάθεση των δημοτών όπου μπορούν να μεταβούν και να διανυκτερεύσουν ασφαλής.

Γενικά, μήνυμα του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται εντός πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού ποταμού στα όρια του δήμου Λαρισαίων προκειμένου να απομακρυνθούν λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

apeglo3
WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_17
WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_18
WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_19


Μήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρινής Αγιάς προκειμένου να απομακρυνθούν προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αλεξανδρινή Αγιάς απομακρυνθείτε προς το Στόμιο λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Την ίδια ώρα, προσωπικό και μηχανήματα, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, στέλνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. H Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα στείλει αύριο το πρωί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έξι αντλητικά μηχανήματα και το αντίστοιχο προσωπικό, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της άντλησης υδάτων από περιοχές που πλημμύρισαν τις τελευταίες ημέρες. «Tο χτύπημα της θεομηνίας στη Θεσσαλία είναι απίστευτο και είναι χρέος μας να συμπαρασταθούμε όχι μόνο ηθικά, αλλά και εμπράκτως στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, στην εκκένωση των χωριών Μάνδρα, Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα προχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο Δήμος Λαρισαίων υπό το φόβο πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα. Με τη συνδρομή της αστυνομίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα η εκκένωση των οικισμών. Άλλοι φεύγουν με δικά τους αυτοκίνητα και άλλοι με λεωφορεία με προορισμό τη γειτονική Ραχούλα και τη Λάρισα. Στα χωριά χτυπάει διαρκώς η καμπάνα.

Στο πόδι είναι το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται και η συνοικία του Αγίου Θωμά καθώς μεγάλες ποσότητες νερού αρχίζουν να πλημμυρίζουν την περιοχή. Ο αντιπλημμυρικός αγωγός που διέρχεται τη συνοικία αδυνατεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες άρχισαν να καταλήγουν στους δρόμους, ενώ πλημμυρίζουν και φρεάτια.

Λεωφορεία από το Αμαξοστάσιο που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα μεταφέρονται προς την Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Με την βοήθεια των Αρχών η απόφαση πάρθηκε και εκτελέστηκε άμεσα υπό το φόβο της πλημμύρας από τον υπερχειλισμένο Πηνειό.

Δύσκολη η νύχτα και για τους κατοίκους της Νομής, οι οποίοι δοκιμάζονται από την κακοκαιρία Daniel. Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα και η πλημμύρα του χωριού προ των πυλών.

Αποκατάσταση της λειτουργίας των νοσοκομείων

Προσπάθειες να αποκατασταθεί η πρόσβαση και τα προβλήματα που προκάλεσε στα νοσοκομεία Θεσσαλίας η κακοκαιρία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και λειτουργούν όλα τα τμήματά του. Υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και όπου χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Ειδικότερα για την τροφοδοσία με νερό, και σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, αυτή πραγματοποιείται με υδροφόρες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών.

 Το νοσοκομείο Βόλου έχει πλήρη επάρκεια νερού διότι καλύπτεται συνεχώς όλο το 24ωρο με παροχή από υδροφόρες, αναφέρει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα. Προβλήματα, μικρότερης έντασης, προκλήθηκαν και στα άλλα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ελεύθερη, το ίδιο και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση του νοσοκομείου. Μέχρι τώρα, στο ΓΝ Λαμίας παρατηρείται εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες.

Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας

Μία χειρουργική αίθουσα είναι εκτός λειτουργίας στο ΓΝ Καρδίτσας, ενώ κατά τ' άλλα το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Όταν χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου φιλοξενούνται 21 άτομα.

Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

Αδύνατη είναι η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό - ημιορεινό όγκο, ενώ παραμένει ελεύθερη για όσους μένουν στην πόλη των Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια διακοπής της τροφοδοσίας ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες λειτούργησε χειροκίνητα η γεννήτρια. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Παράλληλα, αναμένονται 15 άτομα από ιδιωτική δομή για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, η τροφοδοσία σε νερό και ρεύμα απρόσκοπτη. Δεν νοσηλεύονται ασθενείς λόγω πλημμυρικών φαινομένων, αλλά φιλοξενούνται 3 άτομα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Κανονική είναι η λειτουργία του και απρόσκοπτη η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας παραμένουν τέσσερις ογκολογικοί ασθενείς.