Στην Καρδίτσα έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εναέρια αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Μετά την αυτοψία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Λάρισα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου από χθες, Πέμπτη, βρίσκονται πέντε υπουργοί και υφυπουργοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δάρδανος».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο γήπεδο της Καρδίτσας, όπου έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο για την υποδοχή των πλημμυροπαθών, οι οποίοι καταφθάνουν μετά τον απεγκλωβισμό τους από τις πληγείσες περιοχές και τους δίνονται οι πρώτες βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης. Ο πρωθυπουργός συνομιλεί μαζί τους, ενώ ενημερώνεται για τη λειτουργία του κέντρου, όπως και για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης.

Για τον κ. Μητσοτάκη, ύψιστη προτεραιότητα αυτή την ώρα έχει η ολοκλήρωση του τιτάνιου και εξαιρετικά δύσκολου έργου των διασώσεων, παράλληλα με την αποτύπωση της πλήρους εικόνας. Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου, άλλωστε, έχει να κάνει με το τι θα αναδυθεί από τα νερά στα χωριά πέριξ του Παλαμά, όπου το νερό έφτασε ή και ξεπέρασε τα δύο μέτρα. 

Το συντονιστικό στη Λάρισα

Στη Λάρισα έχει στηθεί ένα μεγάλο συντονιστικό κέντρο, ενώ παρόντες είναι και αρκετοί υπουργοί, σε απευθείας γραμμή με την Πολιτική Προστασία και το Μέγαρο Μαξίμου.

Την επιχείρηση των απεγκλωβισμών από τις πλημμυρισμένες εικόνες επιβλέπουν επιτελείς εθνικής άμυνας, με επικεφαλής τον διοικητή της Α’ Στρατιάς, αντιστράτηγο Γιάννη Τσόπλο, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ.

Τις προσπάθειες αποκατάστασης ηλεκτροδότησης επιβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ενώ το δίκτυο υδροδότησης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Την αρμοδιότητα του εφοδιασμού έχει αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ την πρόσβαση στις δομές υγείας ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για τα δίκτυα των υποδομών παρόντες είναι ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος. Παράλληλα, στη Λάρισα βρίσκονται ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βαγγέλης Τουρνάς.