Οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη θα βρεθούν ενώπιον ανακριτή για να απολογηθούν σε 24 ώρες από τώρα.

Η έρευνα προχωρά σε βάθος, η ΠΝΟ ετοιμάζει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα, οι καρατομήσεις στελεχών του Λιμενικού προκαλούν αντιδράσεις κι η πλοιοκτήτρια εταιρεία προσπαθεί να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση, την ώρα που η οργή στενών συγγενών και φίλων του αδικοχαμένου 36χρονου παραμένει ασίγαστη.

Στη γειτονιά του κατηγορούμενου ύπαρχου στο Κερατσίνι, του ναυτικού που στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να σπρώχνει στο κενό τον άτυχο νεαρό, η αγωνία εναλλάσσεται με την έντονη ανησυχία για τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο ύπαρχος του Blue Horizon επιμένει ότι δεν έσπρωξε τον 36χρονο στο κενό. Από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει πως ο άτυχος Αντώνης γλίστρησε και έπεσε από τον καταπέλτη του πλοίου μόνος, ισχυρισμοί που στα μέρη που ζούσε το θύμα προκαλούν οργή και έντονο προβληματισμό.

Συγγενείς του, με τους οποίους ήρθε σε τηλεφωνική επαφή το MEGA, όχι μόνο δε συλληπήθηκαν για τη δολοφονία του 36χρονου, αλλά ήταν επιθετική λέγοντας ότι δεν μπορεί να στιγματιστεί η οικογένειά του.

Αθώοι αναμένεται να δηλώσουν και οι άλλοι 3 κατηγορούμενοι. Ο καπετάνιος που διώκεται για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και οι άλλοι 2 ναυτικοί που κατηγορούνται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.



Τι εξετάζουν οι Αρχές

Στο μικροσκόπιο της μεγάλης έρευνας συνεχίζει να βρίσκεται και το Λιμενικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι την ώρα του απόπλου δεν βρισκόταν ούτε ένας λιμενικός στο σημείο. Στο λιμάνι του Πειραιά δεν βρισκόταν ούτε ο αξιωματικός φυλακής, ούτε ο βοηθός του για περιπολία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο λιμενικός που είχε βάρδια φαίνεται πως είχε απομακρυνθεί από το Blue Horizon επειδή υπήρξε ένας διαπληκτισμός ανάμεσα σε αλλοδαπούς στα εκδοτήρια. Ο δεύτερος λιμενικός ήταν κοντά στο πλοίο Έλυρος, που αναχωρούσε την ίδια ώρα, χωρίς όπως φέρεται να έχει πει να βλέπει τα όσα συνέβαιναν στο Blue Horizon.

Η έρευνα που συνεχίζεται, εστιάζει στα κενά ασφαλείας στο λιμάνι του Πειραιά, στα λάθη και στις παραλείψεις του Λιμενικού για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και γενικότερα στην εκπαίδευση των πληρωμάτων που στελεχώνουν τα πλοία, με στόχο να μην καταγραφούν ποτέ ξανά, ανάλογες εικόνες φρίκης.

Μετά το έγκλημα το Blue Horizon έφυγε από την γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς καθώς οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ήταν συνεχείς και ο φόβος για τυχόν επεισόδια διάχυτος. Το ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τον καπετάνιο να ζητάει προχθές το απόγευμα από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να κρυφτούν, είναι ενδεικτικό της κατάστασης και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί.

Η Attica Group στην οποία ανήκει το Blue Horizon, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυστηροποίηση των διαδικασιών πρόσληψης πληρωμάτων κι δεσμεύεται να επανεξετάσει όλα τα πρωτόκολλα ελέγχων.

Η ΠΝΟ εξήγγειλε πανελλαδική απεργία για τη δολοφονία του Αντώνη για όλα τα πλοία, την ερχόμενη Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με τα βλέμματα να στρέφονται στους 4 κατηγορούμενους που σε λίγες ώρες θα κληθούν να εξηγήσουν τα όσα έκαναν, μέρος των οποίων καταγράφηκε σε βίντεο ντοκουμέντα.