Οι ποσότητες των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή τα 900-1.000 χιλιοστά βροχής, είναι το νερό που πέφτει σε δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, διευθυντής του εργαστηρίου «Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών».

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, τέτοιο μέγεθος καταστροφής προβλέπεται ξανά τα επόμενα 16.000 χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Εμμανουλούδης. Δεν επρόκειτο μάλιστα για τοπικό φαινόμενο καθώς ενώ στη Ζαγορά Πηλίου μετρήθηκαν 950 χιλιοστά βροχής και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας καταγράφηκαν 600-700 χιλιοστά.

Η βροχόπτωση αυτή ήταν έξω από τα όρια της λογικής, τόνισε ο κ. Εμμανουλούδης και επισήμανε ότι με αυτά τα μεγέθη βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να βοηθήσουν οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα. Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία συγκεντρώνει νερά από όλες τις γειτονικές περιοχές γιατί πριν από 30.000 χρόνια ήταν θάλασσα και πολλά χωριά είναι χτισμένα σε λάθος περιοχές, κατέληξε ο κ. Εμμανουλούδης και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιες πλημμύρες.