Για υγειονομική «βόμβα» που ενδέχεται να παρουσιαστεί, μετά τις πλημμύρες, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έκανε λόγο ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο κόσμος που βρίσκεται εκεί πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια διευκρίνισε πως «δεν γνωρίζουμε αν τα νερά αυτά έχουν έρθει σε επαφή με λύματα ή με χημικά».

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, «θα πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια και λογικά θα δούμε αύξηση στον ιό του Δυτικού Νείλου και κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία». Επίσης, εφιστά την προσοχή «στα παιδιά, να μην παίζουν στα νερά».

«Υπάρχουν οδηγίες»

Για τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια, είπε πως, «υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα χειριστούν οι άνθρωποι τα νερά αυτά, θα πρέπει να γίνει απολύμανση αλλιώς να πεταχτούν» και εξήγησε ότι, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το νερό αν το βάλει στο στόμα του ή αν ακουμπήσει σε ανοιχτή πληγή. «Δεν μπορούν να καταναλωθούν προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό», κατέληξε.