Κάτοικοι και αρμόδιοι φορείς στο νομό Λάρισας δίνουν τιτάνια μάχη τα τελευταία 24ωρα για να απομακρύνουν από τα σπίτια και τους δρόμους, το νερό και τη λάσπη, που ακόμη παραμένουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής έχουν «επιστρατεύσει» μεγάλες αντλίες, ενώ παράλληλα αναμένονται τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για να αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να δοθούν το συντομότερο οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς.

Η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει πλέον υποχωρήσει στα 6 μέτρα και τα 60 εκατοστά που είναι και το όριο επιφυλακής ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν για τους απελπισμένους κατοίκους του θεσσαλικού κάμπου.

Στη πόλη της Λάρισας οι κάτοικοι και ο δήμος συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε να ολοκληρωθεί η άντληση των νερών που έχουν πλημμυρίσει στις συνοικίες. Το σοβαρότερο πρόβλημα παραμένει στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης, που είναι πλημμυρισμένη με μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μόνο με μηχανήματα βαρέως τύπου. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον οικισμό της Ν. Σμύρνης ωστόσο καλύτερη είναι η εικόνα στον Άγιο Θωμά.

Περιμένουν

Στα χωριά του νόμου που έχουν πλημμυρίσει, οι κάτοικοι περιμένουν να πέσει η στάθμη του νερού για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι αποκλεισμένες. Όσοι επιστρέφουν στις κατοικίες τους αυτό γίνεται με την συνοδεία των ΕΜΑΚ.

Οι πρωτοβουλίες για την προσφορά βοήθειας στους πληγέντες σε όσα είδη έχουν ανάγκη συνεχίζεται τόσο από τους επίσημους φορείς, δηλαδή τον δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από πάρα πολλές συλλογικότητες που αναλαμβάνουν δράσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ εκατοντάδες άνθρωποι συλλέγουν πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.  Η δυσοσμία είναι διάχυτη παντού, ενώ το ζήτημα του πόσιμου νερού συνεχίζεται.  Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα και στην Φαρκαδόνα Τρικάλων αφού πάνω από 1.000 κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις τους. Σταδιακά υποχωρούν και τα νερά στο Κεραμίδι με αποτέλεσμα τα πρώτα σπίτια που τις προηγούμενες ημέρες ήταν βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη να αρχίσουν να φαίνονται.

Απόγνωση

Σε απόγνωση είναι και οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Την ίδια ώρα κομμένη στα δύο παραμένει η Ελλάδα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα και φάρμακα αλλά και καύσιμα. Η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει για ακόμα μία μέρα κλειστή ενώ δεν λειτουργεί ούτε σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αδειάζουν και οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα είναι πλέον ορατές.  Στα φαρμακεία, επίσης υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά σκευασμάτων από τη φαρμακαποθήκη της Λάρισας, ενώ τα μανάβικα είναι άδεια. Την ίδια ώρα φορτηγά ακινητοποιημένα περιμένουν να φύγουν για την Αθήνα.

Προβλήματα υγείας

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις επιβεβλημένες μετακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών, τα απρόοπτα περιστατικά υγείας για τα οποία πρέπει να γίνει διακομιδή στην Λάρισα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αιμοκαθαιρόμενοι αναγκάστηκαν να κάνουν τη διαδρομή Αγιά – Κάρλα – Βελεστίνο – Λάρισα και πάλι πίσω, διαδρομή διακοσίων χιλιομέτρων. Επίσης, στο δήμο Παλαμά Καρδίτσας, οι Αρχές στήνουν πρόχειρο κέντρο υγείας.