Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης στη Λούτσα.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκαν οι έξι νεκροί στην Αρτέμιδα (Λούτσα). Πρόκειται για Τούρκους υπηκόους, πέντε από τους οποίους έφεραν πλαστές γαλλικές ταυτότητες, ενώ ο έκτος ταυτοποιήθηκε μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλοι τους ήταν μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία δρούσε, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι στην Ελλάδα. Εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα στις χώρες αυτές.

Η ταυτοποίησή τους έγινε κατόπιν άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Europol και Interpol, καθώς και με απευθείας επαφές με τις αστυνομικές Αρχές της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αστυνομία εντόπισε ένα σπίτι στην Αρτέμιδα, όπου διέμεναν τα θύματα τις τελευταίες μέρες. Στον χώρο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (11.09.2023) έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού και τα ευρήματα έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Την Τρίτη (12.09.2023) εντοπίστηκε και δεύτερος χώρος διαμονής των θυμάτων, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος και ερευνάται.

Τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων ελέγχονται από το Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη του οποίου κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια και έχουν καταφέρει να εξαγάγουν χρήσιμα και κρίσιμα για την πορεία των ερευνών δεδομένα.

Παράλληλα το αμάξι που βρέθηκαν τα θύματα προέρχεται από τη Γερμανία, είχε πλαστές γερμανικές πινακίδες και ανήκει σε Ρουμάνο υπήκοο, ο οποίος το είχε παραχωρήσει στα θύματα.

Οι δράστες, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως χρησιμοποίησαν 4 πυροβόλα όπλα, δύο εκ των οποίων είναι τύπου πιστολιού.

Επιπρόσθετα την περασμένη Δευτέρα (11/9) συνελήφθη Τούρκος υπήκοος, ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», του οποίου η εμπλοκή στο γεγονός ερευνάται ενδελεχώς. Ο συλληφθείς, ο οποίος διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα, σκόπευε να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη, με εισιτήριο που εκδόθηκε στην Τουρκία μία ώρα μετά το συμβάν στην Αρτέμιδα (στις 18:20 τελέστηκε το έγκλημα στην Αρτέμιδα, στις 19:30 εκδόθηκε εισιτήριο στο όνομά του για να ταξιδέψει στις 21:00 και στο ενδιάμεσο, στις 20:30, συνελήφθη). Στην κατοχή του βρέθηκαν 4 φυσίγγια των 9 mm και δύο πλαστές ταυτότητες Πορτογαλίας.

Όπως αναφέρουν οι πήγες της ΕΛ.ΑΣ., οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και δέουσα συστηματικότητα για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει, με εγκυρότητα, να ενημερώνει για την πορεία των ερευνών, χωρίς ποτέ να τίθεται σε κίνδυνο η διερεύνηση της υπόθεσης και το έργο της προανάκρισης. Οτιδήποτε διοχετεύεται στην κοινή γνώμη και παραπέμπει σε στοιχεία της υπόθεσης δεν αποτελεί θέση της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε αναγκαστικά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εντοπίστηκε και δεύτερο κρησφύγετο 

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντόπισαν και δεύτερο κρησφύγετο των έξι Τούρκων. Οι εν λόγω φέρεται να άλλαζαν συνεχώς σπίτια για να κρυφτούν.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχουν ζητηθεί στοιχεία από την τουρκική αστυνομία, καθώς τα θύματα φέρεται να ανήκουν σε ομάδα σκληρών κακοποιών που εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών και σε δολοφονίες.

Η δολοφονία στη Γαλλία και η συμμορία «Dalton»

Πιο συγκεκριμένα, τα τουρκικά ΜΜΕ σχετίζουν την υπόθεση με μία διπλή ανθρωποκτονία στη Γαλλία, η οποία έφερε τη σφραγίδα της συμμορίας «Dalton», με επικεφαλής τον Τούρκο ποινικό Μπαρίς Μπογιούν.

Τα θύματα της δολοφονίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA και πληροφορίες από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, φέρεται να ανήκαν στην εγκληματική ομάδα του Μπαρίς Μπογιούν, στον οποίο αποδίδονται μια σειρά από ένοπλες ενέργειες σε Τουρκία και Γαλλία.

Το ένα από τα θύματα της Λούτσας, με στοιχεία Ντορούκ Μπ., πριν από λίγους μήνες είχε καταφέρει να διαφύγει από καταδίωξη με Τούρκους αστυνομικούς. Είχε συλληφθεί, ωστόσο, ένας συνεργός του την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει στη Γεωργία. Ανακρινόμενος είχε ομολογήσει ότι ο Ντορούκ Μπ. είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα κατέφυγαν και ορισμένα ακόμη από τα μέλη της συμμορίας του Μπογιούν ύστερα από διπλή ανθρωποκτονία στη νοτιοανατολική Γαλλία, που αποδίδεται στη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε, οι έξι ήρθαν στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχαν εγκατασταθεί σε σπίτι βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή της Λούτσας, κοντά στο σημείο της δολοφονίας τους.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Το απόγευμα της Δευτέρας (11/09) βρέθηκαν νεκροί, στην Αρτέμιδα, έξι άνδρες, οι οποίοι έφεραν τραύματα από πυροβόλα όπλα. Ταυτοποιήθηκαν κατόπιν άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Europol και Interpol, καθώς και με απευθείας επαφές με τις αστυνομικές Αρχές της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Πρόκειται για Τούρκους υπηκόους, πέντε από τους οποίους έφεραν πλαστές γαλλικές ταυτότητες, ενώ ο έκτος ταυτοποιήθηκε μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλοι τους ήταν μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία δρούσε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξε άμεση από την πρώτη στιγμή:

• Συνελήφθη Τούρκος υπήκοος, ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», του οποίου η εμπλοκή στο γεγονός ερευνάται ενδελεχώς. Ο συλληφθείς, ο οποίος διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα, σκόπευε να ταξιδέψει στη Μυτιλήνη, με εισιτήριο που εκδόθηκε στην Τουρκία μία ώρα μετά το συμβάν στην Αρτέμιδα (στις 18:20 τελέστηκε το έγκλημα στην Αρτέμιδα, στις 19:30 εκδόθηκε εισιτήριο στο όνομά του για να ταξιδέψει στις 21:00 και στο ενδιάμεσο, στις 20:30, συνελήφθη). Στην κατοχή του βρέθηκαν 4 φυσίγγια των 9 mm και δύο πλαστές ταυτότητες Πορτογαλίας.

• Η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε ένα σπίτι στην Αρτέμιδα, όπου διέμεναν τα θύματα τις τελευταίες μέρες. Στον χώρο πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη (12/09), έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού και τα ευρήματα έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Σήμερα (13/09) εντοπίστηκε και δεύτερος χώρος διαμονής των θυμάτων, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος και ερευνάται.

• Το όχημα, στο οποίο επέβαιναν, προέρχεται από τη Γερμανία, είχε πλαστές γερμανικές πινακίδες και ανήκει σε Ρουμάνο υπήκοο, ο οποίος το είχε παραχωρήσει στα θύματα.

• Οι δράστες φαίνεται πως χρησιμοποίησαν 4 πυροβόλα όπλα, δύο εκ των οποίων είναι τύπου πιστολιού.

• Τα κινητά τους τηλέφωνα ελέγχονται από το Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων, τα στελέχη του οποίου κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια και έχουν καταφέρει να εξαγάγουν χρήσιμα και κρίσιμα για την πορεία των ερευνών δεδομένα.

Η εγκληματική ομάδα δρούσε, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι στην Ελλάδα. Εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα στις χώρες αυτές.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με αμείωτο ρυθμό και δέουσα συστηματικότητα, για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει, με εγκυρότητα, να ενημερώνει για την πορεία των ερευνών, χωρίς ποτέ να τίθεται σε κίνδυνο η διερεύνηση της υπόθεσης και το έργο της προανάκρισης. Οτιδήποτε διοχετεύεται στην κοινή γνώμη και παραπέμπει σε στοιχεία της υπόθεσης δεν αποτελεί θέση της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε αναγκαστικά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.