«Βροχή» πλειστηριασµών έρχεται το επόµενο διάστηµα, µετά την επανεκκίνηση που δόθηκε την 1η Σεπτεµβρίου, µε πολλούς επώνυµους να βλέπουν σηµαντικά, πολυτελή περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως µέχρι και τον Μάρτιο του 2024 έχει προγραµµατιστεί να γίνουν πάνω από 13.000 πλειστηριασµοί. Στη διαδικασία θα δοθεί µια µικρή παύση για ένα διάστηµα δύο εβδοµάδων, εντός του Οκτωβρίου, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο, µε αυτήν την εξαίρεση, όλοι οι πλειστηριασµοί διενεργούνται πλέον κανονικά, χωρίς µάλιστα δίχτυ επιπλέον προστασίας για τους οφειλέτες.

Ανάµεσα στους χιλιάδες προγραµµατισµένους πλειστηριασµούς υπάρχουν και εκείνοι που ξεχωρίζουν, όπως αυτός της βίλας του Ελληνοβρετανού επιχειρηµατία και ηθοποιού Αλκη ∆αυίδ στις Σπέτσες, µε την τιµή της πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 7.440.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ακίνητο, το οποίο απέχει µόλις λίγα µέτρα από το Παλαιό Λιµάνι των Σπετσών, που συγκεντρώνει πληθώρα χώρων και αποτελεί µαρίνα πολυτελών σκαφών.

3_2

Η συγκεκριµένη περιοχή θεωρείται από τις πιο προνοµιούχες του νησιού, λόγω της εύκολης πρόσβασης στο Παλαιό Λιµάνι, στην Ντάπια και σε παραλίες. Η πρόσβαση στο ακίνητο γίνεται από ασφαλτοστρωµένο δρόµο µε ταξί ή άµαξα, καθώς απαγορεύονται τα ιδιωτικά οχήµατα στο νησί. Η περιοχή περιλαµβάνει µεγάλες, πολυτελείς βίλες, µε πισίνες. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασµός γι' αυτό το µοναδικό ακίνητο, το οποίο έχει πρόσβαση και στην ακτή, έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεµβρίου και αφορά ποσό επίσπευσης 5 εκατ. δολαρίων, που επιδίκασε αµερικανικό δικαστήριο ως αποζηµίωση για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Η γυναίκα που δικαιώθηκε από τα αµερικανικά δικαστήρια, µετά την άρνηση του επιχειρηµατία να καταβάλει το ποσό της αποζηµίωσης που της επιδικάστηκε, προσέφυγε στην Ελληνική ∆ικαιοσύνη, ζητώντας να βγει σε πλειστηριασµό η βίλα του Αλκη ∆αυίδ, µε το αίτηµά της να γίνεται τελικά αποδεκτό.

Ακόµα ένα πανάκριβο ακίνητο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Carouzos Real Estate, µπαίνει σε διαδικασία πλειστηριασµού στις 25 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα πανάκριβο οικόπεδο στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου δραστηριοποιείτο έντονα ο κατασκευαστικός όµιλος πριν ξεσπάσει το «Carouzos-gate», µε επενδύσεις εκατοµµυρίων ευρώ, οι οποίες προκαλούσαν ίλιγγο. Η τιµή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2.280.000 ευρώ, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται στην πολεοδοµική ενότητα Θέρισσος-∆ειλινά, νότια της εµπορικότερης οδού της περιοχής, στην οποία έχει πρόσωπο. Το σηµείο όπου βρίσκεται είναι µια σχετικά καλή περιοχή του Ηρακλείου. Στα πλεονεκτήµατα της θέσης του οικοπέδου είναι η εύκολη πρόσβαση στον ΒΟΑΚ και στις περιφερειακές οδικές αρτηρίες της πόλης.

2_4

Γλυφάδα

Στο ηλεκτρονικό σφυρί, όµως, θα βγει και ακίνητο του γνωστού επιχειρηµατία Αργύρη Παπαργυρόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν διατηρούσε γνωστά κέντρα διασκέδασης, στα οποία εµφανίζονταν γνωστά ονόµατα του πενταγράµµου. Πρόκειται για ένα τριώροφο οίκηµα, το οποίο βρίσκεται στη Γλυφάδα, δίπλα από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, σε πολύ κοντινή απόσταση από το εµπορικό κέντρο, σε µια περιοχή στην οποία βρίσκονται πολλές κατοικίες πολυτελούς κατασκευής. Ο πλειστηριασµός έχει προγραµµατιστεί για τις 25 Οκτωβρίου, µε την τιµή πρώτης προσφοράς να διαµορφώνεται στα 2.261.000 ευρώ. Στη λίστα των επωνύµων που θα δουν ακίνητά τους να βγαίνουν σε πλειστηριασµό περιλαµβάνεται και ο γνωστός δηµοσιογράφος και πολιτικός Τέρενς Κουίκ. Στις 20 Σεπτεµβρίου έχουν προγραµµατιστεί τέσσερις πλειστηριασµοί περιουσιακών στοιχείων του δηµοσιογράφου και της συζύγου του, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Πηλίου. Πρόκειται για τρεις κατοικίες και ένα οικόπεδο. Οι τιµές πρώτης προσφοράς για τις κατοικίες έχουν οριστεί σε 284.193 ευρώ, 169.638 ευρώ και 77.760 ευρώ και σε 22.474 ευρώ για το οικόπεδο.

4

Συγγρού

Ακόµα ένας πλειστηριασµός αφορά πρόσωπο γνωστό στον δηµόσιο βίο, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του κόµµατος Ανεξάρτητοι Ελληνες, υπουργός Εθνικής Αµυνας και συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριµένα, σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό βγαίνει τµήµα από το κτίριο γραφείων του Πάνου Καµµένου, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα ακίνητο στο οποίο υπήρχε η έδρα των επιχειρήσεων του πατέρα του Π. Καµµένου, ενώ εκεί στεγάζονταν και τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραµµατιστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2024, µε την τιµή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 1.234.000 ευρώ συνολικά για εννέα οριζόντιες ιδιοκτησίες (γραφεία) επί του συγκεκριµένου κτιρίου.

1_3

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9