«Κόλαση». Έτσι μόνο μπορεί να περιγραφεί αυτό που ζούνε οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τη φονική κακοκαιρία Daniel. Η κακοκαιρία άφησε πίσω της 16 νεκρούς, όμως οι κάτοικοι που κατάφεραν να σωθούν δίνουν έναν δύσκολο αγώνα για να επιβιώσουν ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια, καλλιέργειες, αλλά και ασθένειες που παραμονεύουν από τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα.

Χαρακτηριστικό των όσων ζουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας είναι το ρεπορτάζ του Live News. Κραυγή απόγνωσης από την κυρία Βιργινία, όπως και από δεκάδες κατοίκους που παραμένουν μέσα στη λάσπη ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια και καλλιέργειες.

«Τα παιδιά τα έχω σε άλλο χωριό. Είναι τρομοκρατημένα και αυτά. Και πώς να μην είναι, έχοντας ζήσει τον απόλυτο τρόμο μέσα σε ένα αυτοκίνητο που παρασύρεται από τα ορμητικά νερά; Μας τραβούσαν τα νερά, όταν έσβησε το αυτοκίνητο. Και ήρθαν και μας τράβηξαν, ούτε που ξέρω πού είναι το αμάξι στον Παλαμά, δεν με νοιάζει. Κοιτούσα να μην ξεκληριστεί η οικογένειά μου», είπε η κ. Βιργινία.

 «Δεν μπορώ να υπολογίσω. Τα έχουμε χάσει. Έχω χάσει τον ύπνο μου, σας το λέω», είπε ο κ. Χρήστος από τη Μαραθέα.

Κι ενώ αυτοί οι κάτοικοι μαζεύουν τα κομμάτια τους, τα νεκρά ζώα που ξεπερνούν τις 100.000 αποτελούν εστία μολυσματικών ασθενειών.

Η αφόρητη δυσοσμία υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κινδυνεύουν να «πνιγούν» τα χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα, καθώς η λίμνη έγινε σε 2,5 ημέρες όπως ήταν πριν από την αποξήρανση.

Εάν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη η στάθμη του νερού θα πλημμυρίσει το πρώτο χωριό, προειδοποιεί ο δήμαρχος Κιλελέρ.

Στη Λάρισα από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς δεν άντεξε και κατέρρευσε η γέφυρα Παλαιοπύργου λίγες ώρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, οι κάτοικοι που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια τους δεν σταματούν με σκούπες και φτυάρια να βγάζουν λάσπες. Ο Βόλος παραμένει για 10η μέρα χωρίς πόσιμο νερό.

Φίδια στα μπαλκόνια των σπιτιών

Η Δήμητρα Παππά από τη Μαραθέα Καρδίτσας αντίκρισε φίδια ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού της.

Αρχικά τα είδε να κολυμπάνε στην αυλή που έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Μετά τα είδε τυλιγμένα στην καγκελόπορτα και σε ελάχιστα λεπτά μέσα στο σπίτι της να ανεβαίνουν απειλητικά τη σκάλα.

Αλλά δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Φίδι 2,5 μέτρων βρήκε στο σπίτι του ο κύριος Γιώργος από τον Παλαμά.

Μετά τα φίδια, και ψάρια εμφανίστηκαν να κολυμπούν στα πλημμυρισμένα… πεζοδρόμια της Γιάννουλης.

Στους 16 οι νεκροί από την κακοκαιρία

Το τρομοκρατημένο σκυλάκι έμεινε για μέρες στη στέγη αυτού του σπιτιού. Μια εθελόντρια ανεβαίνει πάνω σε καταψύκτη και με προσοχή προσπαθεί με σκοινί να το απεγκλωβίσει.

Το βίντεο τραβήχτηκε πριν από λίγες ημέρες, με τις διασώσεις ζώων από αυλές και μπαλκόνια να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Την ίδια ώρα, στο νιόπαντρο ζευγάρι των Αυστριακών εικάζεται πως ανήκουν οι δύο σοροί, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που εντοπίστηκαν χθες και την περασμένη Παρασκευή σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.

Ο άνδρας φέρει τατουάζ και αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας. Σύμφωνα με το Λιμενικό, δείγματα DNA έχουν αποσταλεί για ταυτοποίηση.

Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ

Η κακοκαιρία Daniel είχε ως συνέπεια να αδειάσουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ των περιοχών που δέχτηκαν το καταστροφικό «χτύπημα» της πλημμύρας, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα λόγω των κλειστών δρόμων.